Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2014. 08:31:00
BORBE

Ukrajina napala aerodrom u Donjecku

Zrakoplovi ukrajinske vlade napali su proruske pobunjenike koji su u ponedjeljak zauzeli međunarodnu zračnu luku u Donjecku

Zračna luka u Donjecku pod napadom ukrajinske vojske
Zračna luka u Donjecku pod napadom ukrajinske vojske (Screenshot YouTube)

Novinar Reutersa vidio je gusti crni dim kako se nadvija nad zračnom lukom pošto su gotovo dva sata odjekivale eksplozije, a borbeni zrakoplovi nadlijetali to područje.

Ukrajinski sigurnosni dužnosnici potvrdili su da su se na područje zračne luke spustili ukrajinski specijalci. Riječ je o jednom od dosad najsnažnijih sukoba otkad su proruski separatisti počeli oružanu pobunu na istoku zemlje.

Ustvrdivši da je prošao rok koji je separatistima dan kako bi mirno položili oružje, glasnogovornik ukrajinskih snaga u regiji kazao je da su dva zrakoplova Suhoj Su-25 nisko nadlijetala međunarodnu zračnu luku Sergej Prokofjev i ispaljivala upozoravajuće hice.

'Gerilci su kao odgovor otvorili nasumičnu vatru iz svih tipova oružja', rekao je glasnogovornik, potvrdivši da su u napadu sudjelovali su i avioni MiG-29. 'MiG-29 napao je područje na kojemu su koncentrirani teroristi', rekao je glasnogovornik Vladislav Seleznjov.

Glasnogovornik je rekao da su se separatisti rasporedili po cijelom području zračne luke, čiji je moderni glavni terminal izgrađen prije Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine.

'Trenutno su na aerodromu padobranci koji čiste to područje', rekao je glasnogovornik. Agencija Reuters navodi da se čini kako su specijalne snage sletjele helikopterima.

27.05.2014. 08:31:00
http://metro-portal.hr/ukrajina-napala-aerodrom-u-donjecku/85247/