Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2022. 16:01:00
OPA!

Ukrajina, Moldavija i Gruzija kandidati za EU

Europska komisija preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se persepktiva nudi Gruziji uz dodatne uvje

Nije im baš ujednačen kriterij...
Nije im baš ujednačen kriterij... (Arhiva)

'Preporučujemo da se Ukrajini da status kandidata, uz razumijevanje da će ta država provesti niz važnih reformi. Ukrajina je jasno pokazala predanost da živi u skladu s europskim vrijednostima i standardima. I krenula je, prije rata, na put prema EU', poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja se na press konferenciji pojavila odjevena u boje ukrajinske zastave.

'Ukrajina je već implementirala otprilike 70 posto EU pravila, normi i standarda. Ipak, važno je raditi na vladavini prava, oligarsima, borbi protiv korupcije i temeljnim pravima. Proces se temelji na zaslugama. Dakle, napredak u potpunosti ovisi o Ukrajini', dodala je šefica Komisije.

'Ukrajinci su spremni poginuti za europsku perspektivu. Želimo da Ukrajina zajedno s nama živi europski san', poručila je von der Leyen.

Preporuku da dobije status kandidata dobila je i Moldavija, dok Gruzija ima 'europsku perspektivu', ali mora 'analizirati da li je ispunila niz uvjeta kako bi dobila status kandidata'.

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.

O preporuci će sada raspravljati čelnici 27 zemalja članica EU na summitu sljedećeg tjedna u Bruxellesu. Sve članice EU moraju se dogovoriti o pristupanju svake nove zemlje, kao i o tempu pregovora i uvjetima pod kojima pristupa. Dodjela kandidatskog stausa početak je dugog procesa u kojem Komisija uspostavlja "pretpristupnu strategiju", program podrške za provedbu potrebnih reformi za integraciju, uz financijsku pomoć. Otvaranje pregovora opet moraju odoboriti dvadesetsedmorica.

Pet zemalja već ima službeni status kandidata: Turska od 1999., a proces je danas zamrznut; Makedonija od 2005., Crna Gora od 2010., Srbija od 2012., te Albanija od 2014.Pregovori još nisu otvoreni sa Sjevernom Makedonijom ni Albanijom.

17.06.2022. 16:01:00
http://metro-portal.hr/ukrajina-moldavija-i-gruzija-kandidati-za-eu/138198/