Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 15:56:00
HUHIV

Uklonimo stigmu s osoba zaraženih HIV-om

VIDEO: Povodom 1. prosinca, Svjetskog dana AIDS-a, HUHIV je provodio akciju s ciljem podizanja svijesti javnosti i educiranja o problemu HIV-a i AIDS-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPPIX/Infopunkt.tv)

U Hrvatskoj je ove godine, zaključno s listopadom, otkriveno 54 nova slučaja HIV-a, 17 osoba je oboljelo od AIDS-a, a osam ih je umrlo, rekla je Ivana Crnčić iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) na današnjoj novinarskoj konferenciji u šatoru edukativno-informativne akcije Ne diskriminiraj - saznaj više" na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Podsjetila je, da je od pojave HIV-a i AIDS-a, u Hrvatskoj 846 osoba postalo HIV pozitivno, 319 ih je potom oboljelo od AIDS-a, a 158 je umrlo.

Primarijus Tomislav Majetić iz zagrebačke bolnice za infektivne bolesti Fran Mihanović je naglasio, kako je godišnji porast zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a, relativno stabilan, te da je statistički broj umrli osoba od AIDS-a relativno mali. Istaknuo je potrebu pravovremenog otkrivanja zaraze HIV-om, jer današnji lijekovi omogućavaju, da zaraza HIV-om ne mora značiti da će se AIDS razbuktati.

Naglasio je, potrebu da se ukloni stigma sa zaraženih i oboljelih osoba. O tome je govorio o predsjednik uprave Plive, Marko Bolanča, naglasivši kako je AIDS bolest s kojom se živi.

Povodom 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, HUHIV je od prošlog tjedna na Cvjetnom trgu provodio akciju s ciljem podizanja svijesti javnosti i educiranja o problemu HIV-a i AIDS-a, te ostalih spolno prenosivih bolesti. Akciju će zaključiti u nedjelju, šestim po redu „Pozitivnim koncertom powered by Pliva", na kojem će u Ciboni između ostalih nastupiti Laibach, Let 3, TBF i Hugh Cornwell iz skupine The Stranglers.

Basist skupien Let3 Damir Martinović Mrle je iskoristio priliku, te podsjetio na nauk katoličke crkve pri prevenciji spolno prenosivih bolesti, ali je podsjetio, da postoje i pomagala, koja osiguravaju užitak i sigurnost pri spolnim odnosima.

01.12.2010. 15:56:00
http://metro-portal.hr/uklonimo-stigmu-s-osoba-zarazenih-hiv-om/52040/