Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2019. 09:01:00
STVARNO?

Uključite grijanje, bit ćete produktivnije

Novo istraživanje ukazuje na to da su žene koje su prisiljene raditi na niskoj uredskoj temperaturi manje produktivne

Nema hladnoće :)
Nema hladnoće :) (Arhiva)

Ženama u uredima s uključenom klimom gotovo je uvijek prehladno zato što je ženski metabolizam sporiji i jer žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva, a novo istraživanje ukazuje na to da su žene koje su prisiljene raditi na niskoj uredskoj temperaturi manje produktivne.

Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.

No problem je u tomu što je taj model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati i seksističkom. Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu, prije četrdeset godina se u obzir uzimao podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetgodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

Problem o kojemu se dosad nije puno raspravljalo je utječe li uredska temperatura različito na produktivnost muškaraca i žena, a odgovor je - pozitivan

Stoga, ne škrtarite na grijanju!

29.10.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/ukljucite-grijanje-bit-cete-produktivnije/121589/