Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2010. 21:21:06
UGROŽENA VRSTA

Uhvaćena najtužnija riba na svijetu

Ova riba stekla već je reputaciju kao nimalo privlačno stvorenje koje izgleda vrlo tužno, a sada za to ima i razloga

Fotografija vijesti

Naime, znanstvenici upozoravaju kako preveliki izlov u jugoistočnoj Australiji, inače njezinom prirodnom staništu, može dovesti do izumiranja. Riba, koja može doseći veličinu do 30 cm, živi na dubini od 800 metara, tako da je ljudi u principu rijetko viđaju.

Unatoč tome što je nejestiva, živi na istim dubinama kao i razne vrste rakove, tako da je direktno pod udarem ribarskih mreža. "Ova riba vrlo je ranjiva na mreže jer joj je stanište ograničeno samo na vode južne Australije. A podvodno mrežno ribarenje najdestruktivniji je oblik ribarenja, zbog kojeg su mnogi organizmi ugorženi. 2006. aktivisti za zaštitu okoliša bili su blizu postizanja globalnog moratorija o ograničavanju ribarenja mrežom, no Island je uložio veto i tako unutar UN-a nije postignut dogovor", objašnjava profesor Callum Roberts, stručnjak za floru i faunu oceana.

U hrvatskom jeziku na žalost ne postoji naziv za ove vrstu. Stručno ih zovu Psychrolutes marcidus, a na engleskom jeziku 'blobfish'. Naći ćete ih na velikim dubinama do jednog kilometra uz obale Australije i Tasmanije. Meso im je želatinozno, tek nešto malo gušće od mora što im omogućava plutanje iznad morskog dna. Na plivanje, prema tome, ne moraju trošiti energiju, a slična je situacija i kod hranjenja. Umjesto da aktivno sudjeluju u lovu, one leže i čekaju da nešto jestivo prođe kraj njih.

25.01.2010. 21:21:06
http://metro-portal.hr/uhvacena-najtuznija-riba-na-svijetu/31431/