Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2008. 06:23:00
SRAMOTA

Uhitili glumca na prijavljenom nastupu

Zaštitari Erste banke nisu shvatili da je riječ o umjetničkom performansu

Adrian Schvarzstein priveden je sa svojim zelenim romobilom u policijsku postaju na Zrinjevcu
Adrian Schvarzstein priveden je sa svojim zelenim romobilom u policijsku postaju na Zrinjevcu (Boris Arbanas/CROPIX)

Policija je potvrdila kako je jučer u policijsku postaju privedena maskirana osoba zbog dojave zaštitara iz Erste banke u Varšavskoj ulici. U banku je upala maskirana osoba, ali je tijekom ispitivanja utvrđeno kako je riječ o nesporazumu jer je maskirana osoba zapravo glumac koji je izvodio predstavu.

Uhićen pred gledateljima

Kako je sinoć priopćio Festival alternativnog kazališnog izričaja (FAKI), riječ je o glumcu iz Barcelone Adrianu Schvarzsteinu - gostu toga festivala koji se održava u Zagrebu od 20. do 25. svibnja. U priopćenju FAKI-ja stoji pak da je ‘Schvarzstein uhićen jučer usred izvođenja svoje klaunske točke pred brojnim gledateljima’.

Navodi se da je Schvarzstein, obojen u zeleno, izvodio svoju predstavu ‘The Greenman’ - performans pun humora i neočekivanih improvizacija s publikom - na što su zaposlenici Erste banke odmah pozitivno reagirali i pozvali ‘zelenoga čovjeka’ k sebi u goste.

Međutim, dodaje se, ‘veseli show završio je zaključavanjem Schvarzsteina, a zaštitari su odmah potom pozvali policiju’.

Šokirati - cilj performansa

Kako se navodi, ‘na nagovor policije Greenman je nastavio u Varšavskoj ulici, no kako je poanta performansa šokirati, dio predstave bili su nagli ulasci u dućane, kao i zaustavljanje tramvaja što je vjerojatno bilo previše, pa su snage reda bez obzira na to što je nastup uredno bio prijavljen i odobren, uhitili Schvarzsteina’.

Mučna situacijaU publici su se nalazili i predstavnici španjolskog veleposlanstva koje je financiralo dolazak glumca Adriana Schvarzsteina na FAKI.
Organizatori ističu da su bili vidno uznemireni neugodnom situacijom.

U priopćenju FAKI-ja stoji da su se u publici nalazili i predstavnici španjolskog veleposlanstva koje je financiralo dolazak Adriana Schvarzsteina, te da su bili vidljivo potreseni cijelom situacijom.

Toga ima samo kod nas

Dodaje se da je Schvarzstein, u trenutku kad je morao poći s policajcima, izjavio da mu se tako nešto nije dogodilo nigdje u Europi. U policiji se pak doznaje kako je utvrđeno da privedena osoba nije počinila nikakav prekršaj te da bi jedini mogući prekršaj bilo to što kod sebe nije imao osobne isprave. Inače, FAKI se održava 11. godinu za redom, a ugostit će domaće kazališne grupe te izvođače iz Poljske, Španjolske, San Marina, Belgije, Srbije, Slovenije i BIH.  (METRO)

21.05.2008. 06:23:00
http://metro-portal.hr/uhitili-glumca-na-prijavljenom-nastupu/7539/