Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2012. 11:36:16
AKCIJA HIPOKRAT

Uhićena Uprava Farmala, pedesetak liječnika pod istragom

Uhićena je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona. doznaje evarazdin.hr

Ludbreški Farmal na meti USKOKA
Ludbreški Farmal na meti USKOKA (Arhiva)

Akcija Hipokrat kodno je ime USKOK-ove akcije koju je jutros privevši čelnike farmaceutske tvrtke Farmal Ludbreg i više liječnika opće prakse, neslužbeno doznajemo.

Neslužbeno se doznaje da su uhićenima, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi, jutros pretraženi domovi, kao i sjedište tvrtke u Ludbregu.

Iza 15,30 sati prve su uhićenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište USKOK-a, a riječ je o tzv. stručnim suradnicima odnosno zaposlenicima koji su "na terenu" prodavali Farmalove proizvode. Nakon ispitivanja tužiteljstvo će odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će uhićeni pred dežurnog suca istrage najvjerojatnije biti dovedeni sutra.

U službenom USKOK-ovom priopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić koja je i nakon toga nastavila istraživanja ovog slučaja.

Prema neslužbenim informacijama, privedeni su zbog sumnje na davanje i primanje mita. Naime, navodno su čelnici tvrtke Farmal plaćali liječnicima da prepisuju njihove lijekove.

Ispred pogona tvrtke Farmal parkiran je automobil državnog odvjetništva, a očito je da pogon ne radi.

Uhićena je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona. Pod istim sumnjama, uhićeno je i 2vih 27-ero terenskih djelatnika spomenute tvrtke.

Zajedno s Upravom, tereti ih se zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela. Kazneno će biti prijavljeno 50 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje lijekova Farmala. Inače, istragom je obuhvaćeno oko 500 liječnika obiteljske medicine

Više pročitajte na evarazdin.hr!

12.11.2012. 11:36:16
http://metro-portal.hr/uhicena-uprava-farmala-i-pedesetak-lijecnika/74821/