Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2011. 18:37:00
FOR THE LULZ

Uhićen mladić za kojeg se sumnja da je vođa hakerske skupine LulzSec

Ukoliko se dokaže da je bio dio ove hakerske grupe, 19-godišnjak bi mogao biti izručen SAD-u

Maskota hakerske skupine Lulz Security
Maskota hakerske skupine Lulz Security (BiOzZ/deviantart)

Britanski tinejdžer, kojeg se sumnjiči da je mozak notorne internacionalne hakerske organizacije LulzSec, uhićen je danas u Velikoj Britaniji.

19-godišnji Ryan Cleary uhićen je samo nekoliko dana nakon što je LulzSec upala u sustav američke središnje obavještajne agencije, CIA-e.

Napad na stranicu CIA.gov dogodio se na isti dan kada je skupina Lulz Security otvorila telefonsku liniju na kojoj joj fanovi mogu ostavljati prijedloge za buduće mete.

Nakon upada na stranice CIA-e, Scotland Yard i FBI pokrenuli su istragu te su detektivi britanske obavještajne agencije naoružani upali u mladićevu kuću u gradu Wickford u Essexu.

Skupina LulzSec postala je poznata posljednjih mjeseci po tomu što su napali kompanije Sony i Nintendo, kao i računalni sustav britanske Organizacije za organizirani kriminal te američkog Senata.

Izvjestitelj britanskog Sky-a, Mark White, rekao je kako bi mladić, u slučaju da mu se dokaže upletenost u ovu hakersku grupu, mogao biti izručen SAD-u, gdje bi mu se onda i sudilo.

U Britaniji se ovaj slučaj uspoređuje sa onim Britanca Garya McKinnona kojemu prijeti 60 godina zatvora u SAD-u zbog toga što je provalio u računalni sustav Pentagona i NASA-e između veljače 2001. i ožujka 2002. godine. Već godinama traje pravna i medijska bitka da se ne dopusti da McKinnona izruče u SAD, jer liječnici smatraju da postoji opravdana bojazan da bi 45-godišnji Britanac u tom slučaju počinio samoubojstvo. 

21.06.2011. 18:37:00
http://metro-portal.hr/uhicen-mladic-za-kojeg-se-sumnja-da-je-vodja-hakerske-skupine-lulzsec/60421/