Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 10:05:55
MALVERZACIJE

Uhićen Ivan Mravak, bivši predsjednik Uprave HEP-a

U rujnu 2009. Vlada je smijenila Ivana Mravka i cijelu Upravu HEP-a zbog zloporabe ovlasti i položaja

(Saša Midžor Sučić/CROPIX, Boris Kovacev / CROPIX )

Nekadašnji predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak uhićen je jutros u svom stanu u Miramarskoj nakon što mu je policija pretresla dom i automobil.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec Hini je potvrdio da je stan pretražen, a na upit je li bivši čelnik HEP-a uhićen i koliko osoba je na meti policijske istrage nije precizno odgovorio.

"O svemu ćemo izvijestiti kad za to bude vrijeme", kazao je Borovec.

Uz Mravaka se vežu brojne afere, od zapošljavanja fantomskog zaposlenika Rade Buljubašića do neodgovornog trgovanja strujom, unajmljivanja preplaćenih stanova u Zagrebu i drugih.

Uskok je nakon istrage ustvrdio da su Mravak i Damir Begović, bivši predsjednik Uprave šibenskog TLM-a, zbog štetnih ugovora i gubitaka nastalih kupoprodajom električne energije u 2007. i 2008. godini HEP-u nanijeli štetu od 84 milijuna eura

Pod istragom je i Tomo Galić, nedavno smijenjeni predsjednika uprave Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). HEP je na međunarodnim tenderima 2007. i 2008. kupovao struju po najvišim cijenama, a potom je prodavao TLM-u po znatno nižim, ponekad i četverostruko manjim cijenama.

TLM je većinu tako kupljene struje prepuštao mostarskom Aluminiju čiji je suvlasnik i time zajedno s HEP-om, a na račun poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj sufinancirao tvrtku u susjednoj državi.

Mravak je od rujna prošle godine s još četvoricom rukovoditelja u HEP-u osumnjičen da je zlouporabio položaj i ovlasti te oštetio HEP za gotovo 700.000 kuna jer je Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te mu po povlaštenoj cijeni prodao stan. Povratnik iz Australije 62-godišnji Buljubašić je plaću primao kao zaposlenik HEP-a, a zapravo je radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Mravak je nakon toga na prijedlog vlade smijenjen, a u tom slučaju brani se sa slobode.


07.05.2010. 10:05:55
http://metro-portal.hr/uhicen-ivan-mravak/39469/