Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2011. 11:30:00
ISTRAGA U TIJEKU

Uhićen doktor za kojeg se sumnja da je na Kosovu vadio organe

Na zahtjev kosovskog ministarstva pravosuđa turska policija je uhitila u Istanbulu doktora Yusufa Sonmenza godine zbog sumnje da je sudjelovao u trgovini ljudskim organima

Za organe se plaćalo i do 90.000 eura
Za organe se plaćalo i do 90.000 eura (Shutterstock)

Sonmeza se sumnjiči da je na Kosovu izveo više desetina operacija u sklopu međunarodne mreže koja je trgovala ljudskim organima, prenosi Hina. Među optuženima je i jedan bivši visoki dužnosnik kosovskog ministarstva za zdravstva, te jedan izraelski državljanin.

Sudac Europske policijske i pravosudne misije na Kosovu (EULEX) Jonathan Ratel rekao je početkom siječnja da su siromašnim ljudima, koji su na Kosovo dovoženi iz inozemstva, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu i presađivani bogatim pacijentima.

Ratel je 7. siječnja u Prištini saslušao sedmoro ljudi s Kosova, optuženih da pripadaju međunarodnoj mreži uključenoj u trgovinu ljudskim organima i tada naveo da je Sonmez bio ključni kirurg u operacijama koje su obavljane na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini. Sudac, kako navode mediji u Prištini, sada ima još tjedan dana da odluči da li je optužnica utemeljena kako bi konačno započeo ovaj sudski proces.

Ratel je prošlog mjeseca kazao da su organi vađeni siromašnim ljudima iz Rusije, Moldavije, Kazahstana i Turske, koji su potom na crnom tržištu prodavani i presađivani bogatim pacijentima iz Kanade, Njemačke, Poljske i Izraela, koji su za to plaćali do 90.000 eura. Optužnica tereti sedam Kosovara su regrutirali 20 stranih državljana iz Moldavije, Kazahstana, Rusija i Turska. Svi optuženi i odvjetnici koji brane osumnjičene odbacili su optužbe kao neutemeljene.

Odvjetnik glavnog optuženog Kosovara, poznatog kosovskog urologa Lutfija Dervishija, rekao je da se radi o pokušaju da se ovaj sudski proces poveže sa izvješćem izvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dicka Martyja s kojim nema nikakve veze.

To izvješće je u prosincu 2010. izazvalo ogorčenje na Kosovu zbog navoda da su visoki dužnosnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova na čelu sa kosovskim premijerom u ostavci Hashimom Thacijem sudjelovali u trgovini ljudskim organima.

12.01.2011. 11:30:00
http://metro-portal.hr/uhicen-doktor-za-kojeg-se-sumnja-da-je-na-kosovu-vadio-organe/53947/