Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 18:28:00
DRŽAVA PREUZIMA NADZOR

Uhićen direktor mađarske tvrtke odgovorne za katastrofu

Mađarska policija uhitila je glavnog direktora tvrtke MAL, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija koja je odgovorna za ekološku katastrofu izlijevanja otrovnog blata

Pogoni kompanije MAL

Uhićen je Zoltan Bakony, sin jednog od suvlasnika tvrtke, kojem je nakon privođenja određen trodnevni pritvor. Vijest o uhićenju visokog dužnosnika MAL-a i "pokretanju postupka za određivanje privremenog pritvora", kako prenosi AFP, na sjednici parlamenta objavio je premijer Viktor Orban, koji je najavio kako će država preuzeti nadzor nad tvrtkom. "Najveću mađarsku ekološku katastrofu uzrokovao je ljudski nemar, jer je opasna tvar izašla iz tvornice kojom upravljaju ljudi", rekao je Orban.

"Tvrtka odgovorna za katastrofu crvenog blata mora biti stavljena pod državni nadzor, a njezina sredstva blokirana dok se ne riješe sva četiri zadatka", rekao je Orban, pojasnivši da je riječ o tome da je potrebno svima pogođenim katastrofom isplatiti odštetu, sačuvati radna mjesta u tvornici, utvrditi osobe stvarno odgovorne za propuste i provjeriti moguće opasnosti u drugim pogonima te tvrtke. "Budući da nije riječ o prirodnoj katastrofi, nego o šteti uzrokovanoj ljudskim faktorom, troškove katastrofe ne smiju snositi porezni obveznici, već oni koji su štetu i počinili", dodao je.

"U svjetlu onog što se dogodilo, imamo razloga vjerovati da su neki ljudi bili svjesni opasnosti zbog jako oslabljenih zidova rezervoara, ali su iz osobnih interesa odlučili da ih se ne isplati popravljati i nadali se da neće biti problema", rekao je Orban pred zastupnicima.

Reuters prenosi kao su ekipe za krizna stanja u ponedjeljak užurbano pokušavale dovršiti gradnju izvanredne brane kod mjesta Kolontar koja bi trebala zadržati drugi val otrovnog blata, ako se ostvare prijetnje o popuštanju napuklog zida rezervoara i istjecanju novih velikih količina tog blata, nusprodukta u proizvodnji aluminija.

Mjesto Kolontar je evakuirano u subotu nakon što su se na sjevernom zidu rezervoara pojavile pukotine i svi evakuirani još se ne mogu vratiti kućama. Jedna osoba još se smatra nestalom, a mađarska agencija MTI u ponedjeljak je objavilo da je na rubnim dijelovima obližnjeg Devecsera pronađeno tijelo još jedne žrtve izlijevanja blata, čime se broj poginulih popeo na osam.

Rezervoar iz kojeg je iscurilo otrovno blato izgrađen je prije 30 godina, a pojavile su se sumnje da je MAL preopteretio rezervoare, što je ta tvrtka u ponedjeljak opovrgla, ustvrdivši kako čvrstoća zidova rezervoara odgovara zakonski propisanim vrijednostima, navodeći podatke iz tehničkog pregleda obavljenog 1995. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 18:28:00
http://metro-portal.hr/uhicen-direktor-madjarske-tvrtke-odgovorne-za-katastrofu/49578/