Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2010. 23:26:47
PAKISTAN

Uhićen američki glasnogovornik al-Kaide

Adam Gadahn služio je kao prevoditelj i konzultant te glasnogovornik al-Kaide za engleski jezik, a FBI ga uz nagradu od milijuna dolara traži od 2004.

(Wikipedia)

Agenti pakistanske obavještajne službe uhitili su Adama Gadahna (31), glasnogovornika al-Kaide rođenog u SAD-u, u operaciji u gradu Karačiju, izvijestila je u nedjelju agencija Associated Press, pozivajući se na izjave dvojice pakistanskih časnika i vladinog dužnosnika.

Njegovo uhićenje uslijedilo je nakon nedavnog pritvaranja nekoliko zapovjednika afganistanskih Talibana u Karačiju, potvrdili su američki izvori uz uvjet da ostanu neimenovani, jer nisu ovlašteni za objavljivanje informacija.

Gadahn, koji je odrastao je na farmi koza u Riverside Countyu, u Kaliforniji, prešao je na islam dok je živio u SAD-u a 1998. se preselio u Pakistan, prema navodima FBI-a. Obuku al-Kaide pohađao je šest godina kasnije, a služio je kao prevoditelj i konzultant za skupinu.

Bio je glasnogovornik al-Kaide za engleski jezik. FBI-a je 2004. izdao tjeralicu za njim, uz jedan milijun dolara nagrade za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja ili osude.

Gadahn je objavljivao video poruke i pozive na uništenje Zapada i na napade na ciljeve u SAD-u. Najnovija je objavljena u nedjelju, u kojoj poziva američke muslimane da se ugledaju na bojnika Nidala Hasana, koji je ubio 13 američkih vojnika u Fort Hoodu, u Teksasu.

Američki sud optužio je Gadahna za izdaju 2006., čime je postao prvi Amerikanac suočen s takvom optužbom u više od 50 godina. Ako bude proglašen krivim može biti osuđen na smrtnu kaznu.

Također je bio optužen u dvije točke za pružanje materijalne potpore stranim terorističkim organizacijama. (hina/metro-portal)

07.03.2010. 23:26:47
http://metro-portal.hr/uhicen-americki-glasnogovornik-al-kaide/34873/