Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2021. 13:41:00
STRAŠNO!!

Ugostitelji zatoče divlje životinje, inspekcija sve legalizira

Prijatelji životinja zatražili reviziju nalaza veterinarske inspekcije, jer mještani navode smrt mnogih životinja na farmi hvarskog ugostitelja; zaobiđite zoo-vrtove

Ovo je grozno!!
Ovo je grozno!! (Prijatelji životinja)

Udruga Prijatelji životinja zatražila je reviziju prošlotjednog nalaza veterinarske inspekcije, koja je utvrdila da su uvjeti držanja životinja na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića u Hvaru, poznatog i po nedavnom prijevozu tigra trajektom, „u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini". Mještani Hvara pak tvrde da je lokalna veterinarska inspekcija pristrana i da svojim pozitivnim nalazima Gospodnetiću omogućava držanje i nabavljanje novih životinja na, kako tvrde, „Auschwitzu od farme". Stoga su Prijatelji životinja zatražili da novi nadzor provede veterinarska inspekcija Državnog inspektorata iz Zagreba.

„Kao što smo ranije najavili, nije nas nimalo iznenadio odgovor veterinarske inspekcije. Od građana redovito dobivamo pritužbe da veterinarska inspekcija donosi rješenja protivna dobrobiti životinja i da jednostavno ne voli životinje. I sami smo prije tri godine dobili jednak odgovor na prijavu uvjeta držanja velikog broja domaćih i divljih životinja na gospodarstvu Ivana Gospodnetića. Veterinarska inspekcija tada nam je odgovorila da nisu potvrđeni navodi iz naše prijave da su životinje uplašene, apatične i pokazuju znakove abnormalnog ponašanja zbog ograničene mogućnosti kretanja u premalom životnom prostoru, u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i primjerena zdravstvena skrb", kažu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da inspekcije ne nalaze nepravilnosti unatoč navodima susjeda i mještana Hvara da Gospodnetić životinjama nije osigurao adekvatne uvjete držanja i prehrane zbog čega su na njegovoj farmi dosad umrli majmun tamarin, krokodili, kraljevski piton, nojevi, ljama i još deseci drugih životinja. „Nakon Macole, koji je zatočio medvjede iz prirode, Gospodnetić je drugi ugostitelj koji na svojemu gospodarstvu drži mnoge divlje i egzotične životinje. Već znamo tužan nastavak ove priče jer je u Hrvatskoj poznata praksa da pojedinci ilegalno natrpaju u ograđeni prostor divlje životinje koje onda Ministarstvo poljoprivrede legalizira u zoološki vrt. Time pomaže prijavljenom, a ne životinjama", ogorčeni su u Udruzi.

U novoj prijavi Prijatelji životinja uputili su desetak pitanja kojima traže od veterinarske inspekcije da, između ostalog, razjasni na temelju kojih zakonskih propisa Ivan Gospodnetić može kao privatna osoba držati velik broj životinja i kakve uvjete mora osigurati za svaku vrstu. Pitaju i na temelju kojih je propisa Gospodnetić mogao kupiti i držati tigra te zadovoljiti njegove životne potrebe u prostoru od 50 kvadratnih metara kada, primjerice, zagrebački zoološki vrt ne može osigurati adekvatne uvjete lavu na prostoru od 1600 kvadratnih metara.

Ističu da životinjama u zoološkim vrtovima nedostaju mentalna stimulacija, fizička aktivnost i prostrana površina za kretanje, društvo pripadnika vlastite vrste, obiteljski i društveni odnosi, zbog čega pate od depresije i psihičkih poremećaja kao što su: kimanje, koračanje naprijed-nazad, njihanje, nepomično sjedenje ili griženje samih sebe, opetovano ponavljanje koraka, povraćanje, pretjerano dotjerivanje... Zaključuju da koliko god neki zoološki vrtovi pokušavali napraviti nastambe velikima, koliko god grana stavili u njih, koliko god pozadinske slike na zidovima bile lijepe, ne mogu se usporediti s prirodnim staništima gdje bi životinje trebale biti.

Prijatelji životinja pozivaju sve da ne posjećuju zoološke vrtove: „Provjerite na www.zaobidi.net zašto treba zaobići kolekcije nesretnih životinja u zatočeništvu zoo-vrtova."

Prijave veterinarskoj inspekciji mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr

28.07.2021. 13:41:00
http://metro-portal.hr/ugostitelji-zatoce-divlje-zivotinje-inspekcija-sve-legalizira/133383/