Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2010. 15:17:42
PREMIJER LIGA

UEFA već tri godine sumnja u namještanje utakmica u BiH

Navodno će biti objavljena i imena klubova i igrača Premijer lige koji su sudjelovali u namještanju rezultata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Utakmice koje se igraju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine predmet su posebne pozornosti UEFE već pune tri godine a za sada postoje naznake kako je njih 24 bilo namješteno, tvrdi u petak sarajevsko "Oslobođenje".

Pozivajući se na neimenovanog policijskog istražitelja iz Njemačke, koji ujedno radi i za UEFA-u odnosno njezino Stegovno povjerenstvo, ovaj list navodi kako se u narednim danima moće očekivati da njemačko državno tužiteljstvo iz Bochuma objavi popis utakmica za koje se sumnja da su namještene radi protuzakonitih zarada na kladionicama.

Predmetom istrage koja se vodi od 2007. godine navodno su osim prvoligaških utakmica u samoj BiH i neki međunarodni susreti momčadi iz te zemlje, pa čak i neke od utakmica reprezentacije.

Navodno će biti objavljena i imena predstavnika nogometnih klubova te igrača za koje se sumnja da su sudjelovali u namještanju rezultata. Prema podacima njemačke policije na namještanju rezultata povezanih s utakmicama momčadi iz BiH zarada na kladionicama iznosila je nekoliko desetaka milijuna eura.

Tužiteljstvoo BiH i policijske agencije u toj zemlji za sada nisu potvrdile provođenje bilo kakve istrage vezane za namještanje utakmica. Zbog sumnje da je sudjelovao u takvim aktivnostima do sada je doživotnom suspenzijom kažnjen samo nogometni sudac Novo Panić.

Njemu je UEFA tu kaznu izrekla još u veljači nakon što je istragom utvrđeno da mu je ponuđen mito od 50 tisuća eura za suđenje na utakmici mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije u studenom 2009. godine. Panić navodno nije uzeo nikakve novce no kažnjen je jer nije prijavio pokušaj podmićivanja.(hina/metro-portal)

20.08.2010. 15:17:42
http://metro-portal.hr/uefa-vec-tri-godine-sumnja-u-namjestanje-utakmica-u-bih/46500/