Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 15:37:29
LOVA DO KROVA

UEFA-ini milijuni prema Zagrebu

Kad bi Dinamo izgubio sve utakmice, a Malmo osvojio Europa ligu, Dinamo bi zaradio više

Lova do krova stiže u Zagreb

Dinamovci su drhtali do posljednjeg sučevog zvižduka, no uspjeli su u svojoj namjeri. Zagrebačko "modri" će zaigrati u Ligi prvaka, u elitnom klupskom natjecanju. A za elitu je UEFA rezervirala i elitne novčane nagrade. U smjeru Zagreba kreće brdo novca.

A novcu se ne raduje samo Dinamo. I u Njemačkoj rekordni prvak Bayern, aktualni šampion Borussija iz Dortmunda ili Bayer iz Leverkusena s osmijehom očekuju bonuse za izboreno pravo nastupa u CL-u.

UEFA će svakom klubu koji se plasirao u Ligu prvaka isplatiti zajamčenih 7,2 milijuna eura - i prije nego što se lopta uopće zakotrlja. Osim toga, europska nogometna elita s nestrpljenjem očekuje i UEFA-ine doznake iz takozvanog "tržišnog pool-a". Radi se o prihodima koje je UEFA ostvarila na temelju prodaje medijskih (većim dijelom TV) prava na utakmice Champions Leaguea.

Svaki od 32 kluba može računati s 3,75 milijuna eura. I na koncu Dinamo će zaraditi i još koji milijun eura od prodaje ulaznica. Za očekivati je da će stadion u Zagrebu u sva tri (minimalno) europska nastupa "modrih" biti rasprodana.

Premije, premije, premije...

I tu priča o lovi do krova ne prestaje. Ona tu zapravo tek - počinje. Dinamo će za svaku pobjedu u Ligi prvaka od UEFA-e biti nagrađen s 800.000 eura. Za neodlučeni rezultat premija iznosi 400.000 eura.

"Prava" lova klubove očekuje nakon završetka natjecanja po skupinama. Za plasman u osminu finala UEFA će klubovima podijeliti bonus od po tri milijuna eura. Nastup u četvrtfinalu će se sudionicima "zasladiti" s dodatnih 3,3 milijuna, u polufinalu premija raste na 4,2 milijuna eura.

Klubovi koji izbore pravo nastupa u finalu CL-a (19. svibnja 2012. u Münchenu) dobit će po 5,6 milijuna eura, a pobjednik Lige prvaka (uz ogromnu sportsku reputaciju) zaradit će i premiju od 9 milijuna eura.

Olićev i Pranjićev Bayern primjerice očekuju minimalnu sezonsku zaradu od 20 milijuna eura. Ovisno o uspjesima u utakmicama tijekom natjecanja po skupinama, zarada može osjetno i porasti.

Ovisno o rezultatima utakmica po skupinama i daljnjem tijeu natjecanja, te o tome koliko će momčadi iz Njemačke zaigrati u završnici Lige prvaka, Bayern bi mogao utržiti i još koji milijun eura. U najboljem slučaju sezonska zarada u elitnom natjecanju iznosi oko 50 milijuna eura.

U prošloj sezoni od njemačkih predstavnika u europskim natjecanjima najviše je novca zaradio FC Schalke 04. "Kraljevsko-plavi" iz Gelsenkirchena su "dogurali" do polufinalu Lige prvaka i bankovni račun im se "podebljao" za 39,75 milijuna eura. Osjetno više novca od Bayerna (32,562 milijuna) i Werdera iz Bremen (17,456 milijuna).

Najviše novca u sezoni 2010./2011. je zaradio finalist CL-a Manchester United (53,197 milijuna), čak i više od osvajača Lige prvaka: FC Barcelone. U cijeloj sezoni UEFA je na račun 32 kluba uputila doznake u visni od 754 milijuna eura. Ta se svota sastoji od 413 milijuna eura "fiksnih" premija, te 341 milijuna eura iz "TV pool-a".

Siromasi iz susjedstva

U uspredbi s lovom koju njihovi konkurenti zarade u Ligi prvaka, klubovi-sudionici Europske lige (Europa League) su - siromasi. Savki klub koji se kvalificira za nastup u jednu od skupina UEFA će nagraditi s milijun eura. Za pobjedu premija iznosi 140.000 eura, a za remi 70 tisuća. Još se neka "sića" zaradi u slučaju prolaska u idući krug natjecanja, odnosno iz "TV pool-a".

U slučaju da recimo njemački Hannover ili Schalke zaigraju (i osvoje) Ligu prvaka, njima se "smiješi" zarada koja je samo djelić onoga što se zaradi u CL-u. Aktualni nositelj titule osvajača Europa League je FC Porto, koji je u sezoni 2010./2011. utržio "samo 7,8 milijuna eura.

Radi usporedbe: klupski prvak Europe FC Barcelona u Ligi prvaka je postala bogatija za 51,025 milijuna eura.

Piše: Srećko Matić / DW
24.08.2011. 15:37:29
http://metro-portal.hr/uefa-ini-milijuni-prema-zagrebu/62543/