Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2008. 23:51:10

Udruge upozorile na ovisnosti o drogama

Shorty održao predstavu ‘Ti možeš probat sve - samo drogu ne’

Ove godine 7000 ovisnika bilo je na liječenju što predstavlja porast od 2,9 posto u odnosu na prošlu godinu
Ove godine 7000 ovisnika bilo je na liječenju što predstavlja porast od 2,9 posto u odnosu na prošlu godinu (FAH)

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga jučer su na Cvjetnom trgu zajedno obilježile državne institucije i brojne nevladine udruge koje pružaju podršku liječenim ovisnicima i njihovim obiteljima, ali i provode preventivne programe među mladima. Upravo je prevenciju među mladima i djecom ‘već od vrtićke dobi’ kao nužnu zadaću društva istaknula predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor. - Ove godine ćemo pojačano raditi na edukaciji djece u osnovnim školama o opasnosti droge, dodala je.

Glazbenik Shorty sa svojom dramskom skupinom, izveo je glazbeno-kazališnu predstavu ‘Ti možeš probat sve - samo drogu ne’. - Vrlo ozbiljno razmišljamo da upravo taj program, koji je prilagođen djeci i kojega djeca jako dobro primaju i razumiju, ‘provučemo’ kroz sve osnovne škole u Hrvatskoj, kazala je Kosor. Usto je istaknula je da se proračunski novci za borbu protiv droge iz godine u godinu povećavaju, no situacija je različita u pojedinim krajevima, s tim da je najviše ovisnika u Zadarskoj županiji, zatim Istarskoj i Gradu Zagrebu.

Opasne tableticePredstojnica Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Bernardica Juretić napomenula je da je zadnjih godina povećano konzumiranje sintetičkih droga među mladima, ali ga je teže registrirati jer oni ne traže pomoć, poput ovisnika o heroinu. 

Nije željela komentirati navode iz tiska da je broj umrlih od droge u 2007. za 40 posto veći nego godinu ranije, rekavši da Vlada nema još službene podatke, no podsjetila je da je ove godine bilo 7000 ovisnika koji su bili na liječenju, što je porast od 2,9 posto u godinu dana, no taj je porast ranijih godina bio 11 posto. Također je napomenula da se provodi vrlo dobar program resocijalizacije i zapošljavanja bivših ovisnika kojim se želi poručiti ‘da svaki mladi čovjek koji je upao u pakao droge zavređuje da se za njega borimo, a nikako da ga se odričemo’.

Na upit novinara kako komentira to što slučaj preprodavača droge Cvika još nije razriješen rekla je da bi ona ‘osobno voljela znati zašto to već nije riješeno, no kreće se u okviru svojih ovlasti i ne želi komentirati poteze sudbene vlasti’.    (METRO)

26.06.2008. 23:51:10
http://metro-portal.hr/udruge-upozorile-na-ovisnosti-o-drogama/9178/