Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 22:31:49
1992.

Udruge iz Republike Srpske u Sarajevu obilježile obljetnicu stradanja

Slučaj "Dobrovoljačka ulica" ponovo je aktualiziran nakon što je po srbijanskoj tjeralici u Londonu uhićen Ejup Ganić

(Dado Ruvić/Cropix)

Pripadnici udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike vojske bosanskih Srba i članove obitelji poginulih i nestalih u ponedjeljak su u Sarajevu položili cvijeće i upalili svijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, gdje su se 3. svibnja 1992. sukobili pripadnici tadašnje Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine i JNA koji su se povlačili iz glavnog grada BiH.

Stotinjak osoba pristiglih iz Republike Srpske, uz jako osiguranje sarajevske policije, bez posebne ceremonije ili govora odalo je počast poginulim pripadnicima JNA a potom se vratilo u Istočno Sarajevo gdje je održan vjerski obred u znak sjećanja na poginule.

Unatoč najavama o mogućim izgredima, njih nije bilo a pripadnici bošnjačkih veteranskih udruga te veći broj građana Sarajeva s pristojne su udaljenosti promatrali odavanje počasti pripadnicima JNA.

Slučaj "Dobrovoljačka ulica" ponovo je aktualiziran nakon što je 1. ožujka po srbijanskoj tjeralici u Londonu uhićen Ejup Ganić, ratni član predsjedništva BiH.

Pravosudne vlasti u Beogradu terete ga da je po zapovjednoj odgovornosti kriv za napad na kolonu JNA 3. Svibnja. U toj je koloni bilo više desetaka naoružanih vojnika i časnika koji su se povlačili iz zapovjedništva dotadašnje jugoslavenske Druge vojne oblasti.

U koloni je bio i zarobljeni predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kojega je general Milutin Kukanjac pokušao iskoristiti kao taoca da bi sa svojim suradnicima napustio Sarajevo.

Pod još nejasnim okolnostima, tijekom prolaska kolone kroz Dobrovoljačku ulicu došlo je do oružanog sukoba pri čemu je nekoliko vojnika i časnika JNA poginulo a veći broj ih je zarobljen te potom razmijenjen. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 22:31:49
http://metro-portal.hr/udruge-iz-republike-srpske-u-sarajevu-obiljezile-obljetnicu-stradanja/39216/