Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 16:56:24
(NE)VLASNIK

Udruge: imovinsko-pravni odnosi u Varšavskoj nisu riješeni

Zelena akcija i Pravo na grad tvrde da Hoto grupa nije stopostotni vlasnik zgrade u Varšavskoj 6, a iz Hoto grupe poručuju da će dostaviti svu dokumentaciju

Varšavska prosvjed
Varšavska prosvjed (Davor Pongračić/Cropix)

Čelnici udruga Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski te odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović upozorili su danas na konferenciji za novinare ispred zgrade u Varšavskoj ulici 6 na problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u toj zgradi, a što, kako tvrde, dovodi u pitanje gradnju rampe i njezino spajanje s garažom unutar bloka Hoto grupe.

"Imovinski odnosi u Varšavskoj 6 nisu riješeni i Hoto grupa nije stopostotni vlasnik. Ti imovinski sporovi bi mogli trajati čak pet godina, a dok nije 100 posto vlasnik Hoto grupa ne može se kopati ispod zgrade", ustvrdio je Tomašević. Rekao je da bi ispod te zgrade u Varšavskoj 6 trebala proći rampa, tj. automobili koji bi ulazili u garažu Hoto grupe.

Dodao je kako to znači da su "oni krenuli s radovima i da je Grad Zagreb izdao dozvole i Ministarstvo ih potvrdilo za kopanje rampe koja se možda nikada, ili je pitanje kada će se moći uopće spojiti sa garažom unutar bloka Hoto grupe".

Odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović koja zastupa vlasnika i suvlasnika zgrade u Varšavskoj 6, koji je i bivši vlasnik srušene tiskare, također je rekla kako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u te da stoga rampu u Varšavskoj nema ni razloga ni opravdanja graditi dok se ti odnosi ne reguliraju.

Tomašević se osvrnuo i na priopćenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "da su oni samo riješavali stvari po zakonu i nisu sudjelovali niti su odgovorni za situaciju u Varšavskoj" - rekavši kako je "dvije godine u ladici urbanističke inspekcije tog Ministarstva bila prijava udruga na detaljni plan uređenja ovog bloka kojim je i predviđena, kao jedna od solucija, ta rampa u pješačkoj zoni u Varšavskoj ulici".

Tomašević je izvijestio da će se danas u Varšavskoj održati sjednica Vijeća Gradske četvrti Donji grad, koje podržava akcije udruga te se usprotivilo "uzimanju pješačke zone u Varšavskoj ulici". Kaže da udruge prate izjave kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a te će svim kandidatima uputiti zahtjev da se očituju o situaciji u Varšavskoj jer vide da neki bježe od odgovornosti.

Teodor Celakoski istaknuo je da u ovom trenutku "ne ugrožavaju cijeli projekt, već otimanje pješačke zone Varšavske ulice da se od nje napravi ulazno-izlazna rampa za privatnu garažu". Dodao je da se ovdje ne radi o ugrožavanju i propasti cijelog projekta nego propasti ekstra profita.

Hoto grupa će u ponedjeljak dostaviti dokumentaciju

Iz Hoto grupe danas su, pak, priopćili kako će u vezi s projektom 'Cvjetni', u ponedjeljak, 24. svibnja, dostaviti svu relevantnu dokumentaciju nadležnim tijelima: Državnom odvjetništvu, USKOK-u, Vladi i Saboru, Ministarstvu pravosuđa i Delegaciji Europske komisije u RH jer im je, kako navode, od primarnog interesa da se odmah utvrde sve relevantne činjenice.

U priopćenju navode kako su iz događaja u Varšavskoj ulici zaključili da je projekt 'Cvjetni' postao sredstvo političke borbe pa će istu dokumentaciju dostaviti SDP-u i HDZ-u. "Uvjereni smo da će vladavina prava i u tom slučaju prevladati u odnosu na revolucionarne metode i zakon ulice", navode iz Hoto grupe.

Napominju i kako su sve svoje dosadašnje projekte započeli, proveli i dovršili isključivo na temelju dozvola izdanih od strane nadležnih tijela i to nakon zakonom provedenog postupka, što će činiti i u daljnjem poslovanju. Pozdravljaju aktivnosti Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su, kako navode, saznali iz novinskih članaka.

Društvo povjesničara umjetnosti poziva nadležne da se očituju u slučaju 'Cvjetni'

Iz Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) danas su ponovno pozvali Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, kao i druge nadležne institucije i osobe, da javno iznesu svoja stajališta o slučaju "Cvjetni" te podsjećaju kako su Vijeću još lani slali dopis sa zamolbom da razmotre izgradnju tog stambeno-poslovnog kompleksa te upozoravali na nepravilnosti i nedostatke konzervatorske podloge.

Dopis koji su priredili voditelj Odbora za baštinu i prostor Ratko Vučetić i članica Snješka Knežević poslan je na uvid i ministru kulture Boži Biškupiću, državnom tajniku Jasenu Mesiću i ravnateljici Uprave za zaštitu kulturne baštine Blandi Matici.

U njemu su naveli kako nitko iz DPUH-a nije protiv inovacije, ali i ustvrdili da svaka nova izgradnja mora poštovati opće utvrđena načela zaštite i odlikovati se kvalitetom oblika i sadržaja. Posebno su se osvrnuli i na udio Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u slučaju "Cvjetni" ocjenjujći ga "poraznim i sramotnim". Pritom su upozorili na nekonzistentni pristup Zavoda što se najbolje očitovalo u odnosu prema investitorovu zahtjevu za rušenjem kuća jer je najprije otvorena mogućnost rušenja, pa se nakon prosvjeda to propitivalo, a napokon dopustilo rušenje.

Vrhunac nekonzekventnosti i proizvoljnosti predstavlja konzervatorska podloga za DPU koja vrvi kontraindikacijama, besmislicama i bombastičnim frazama, smatraju iz DPUH-u.

"Taj isti Zavod izradio je, ne bi li omogućio masivno rušenje povijesnih zgrada u Donjem grada, novu kategorizaciju, suprotno važećem Zakonu. Nadalje, umjesto da izradi strategiju obnove Donjega grada - koja ne postoji, a u postojećim se prostornim dokumentima ni ne nazire predložio je popis mjesta za izgradnju garaža koje prijete njegovom spomeničkom integritetu. Zar se taj Zavod treba baviti izgradnjom ili možda ipak zaštitom i obnovom?", pitali su u DPUH-u.

U zaključku su iznijeli sažetak analize Konzervatorske studije, dokumenta koji je omogućio realizaciju Cvjetnog prolaza te ocijenili da se Studija ne zasniva na načelima integralne zaštite prostora, nego proizlazi iz GUP-a Zagreba, što, ocjenjuju, ne može biti relevantno. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 16:56:24
http://metro-portal.hr/udruge-imovinsko-pravni-odnosi-u-varsavskoj-nisu-rijeseni/40597/