Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2012. 15:32:43
NOVCI ZA ODŠTETU

Udruga pacijenata zatražila osnivanje fonda za naknadu šteta

Fond bi trebali financirati isključivo zdravstveni djelatnici, jer bi na taj način izravno bili zainteresirani da štetnih događaja bude što manje

Fotografija vijesti

Udruga Hrvatskih pacijenata (UHP) uputila je danas otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskoj liječničkoj komori u kojem predlažu osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se nadoknađivale odštete za sve štetne događaje u medicinskoj djelatnosti, a kojeg bi financirali zdravstveni djelatnici, javlja Hina.

Fond bi, prema njihovom prijedlogu, trebali financirati isključivo zdravstveni djelatnici, jer bi na taj način izravno bili zainteresirani da štetnih događaja bude što manje.

Držimo da svaki štetni događaj mora biti registriran i analiziran, u prvom redu radi edukacije i prepoznavanja uzroka kako bi se njihov broj sveo na najmanju moguću mjeru.

Trebalo bi, napominju, voditi detaljnu evidenciju štetnih događaja za svakog zdravstvenog djelatnika, kako bi se zaštitili mnogobrojni zaslužni djelatnici od paušalnih ocjena. Evidencija bi cijeloj struci mogla pomoći vratiti puno povjerenja svojih partnera pacijenata.

U tom bi poslu, drže, struka morala imati glavnu i odlučnu riječ.

Oni zdravstveni djelatnici koji, po kriterijima struke, načine više "pogrešaka" ( neopasnih po život pacijenta) trebali bi imati veću policu osiguranja i obrnuto.

Takav pristup nije nikakva novost, jer funkcionira u drugim segmentima polica osiguranja. Struka bi, dakle, stimulirala one koji su bolji i na koncu imala učinkoviti način oduzimanja licence za rad s pacijentima onima koji svojim učestalim pogreškama dovode u opasnost povjerene im živote pacijenata.

UHP drži da bi stručno oblikovani sustav fonda i kriterija vrlo brzo pokazao svoje pozitivne učinke te kako nema bojazni za one koji po pravilima struke dobro obavljaju svoj zahtjevan posao.

13.04.2012. 15:32:43
http://metro-portal.hr/udruga-pacijenata-zatrazila-osnivanje-fonda-za-naknadu-steta/70017/