Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 11:42:00
ŽIVOT

Udobnost prije svega

Kako od stana napraviti ugodno mjesto za život s malo truda i sredstava

uređenje stana fotelja
uređenje stana fotelja (Metro)

Bakar, dobro ispolirana bronca i zagasiti, zlatni predmeti ove su godine zamijenili sjajne i kromirane detalje. Dojam? Prirodniji i ekološki svjesniji. Teksture su u 2008. godini egzotične, suvremene, apstraktne..., drugim riječima, dopušteno je sve, dok god je prirodno. Trend ‘budimo ekološki svjesni’ opstao je i u novoj godini. Jedna od najljepših stvari koju nalaže 2008. godina: kako biste bili ‘in’, ne trebate raditi prevelike preinake u svome domu.

Dodajte neke nove detalje, obojite nekoliko zidova, u svoj životni stil unesite ekološku dimenziju i vaš će dom postati moderan, udoban i lijep. I posljednje, ali ne i najmanje važno - kako je novi trend u potpunom skladu s ekološkim standardima, sve što zapravo trebate učiniti jest poštivati prirodu.

Stoga je posve neprikladno da se riješavate vašeg starog namještaja samo da bi bili u trendu. Osvježite ga, iskoriste metode vječnog shabby chica, napravite update detaljima,  promijenite zastore i posteljinu, ali ne bacajte dobre predmete i namještaj u ime mode. To je tako prošlogodišnje...

Pet lakih komada

1. Ekološki i prirodni materijali, reciklirana plastika, obnovljeno drvo i prirodni, organski materijali imat će veliku ulogu u dizajnu interijera. Naglasak je na prirodnom i organskom, a kako biste to postigli, i sami morate postati prijatelji prirode. Ništa lakše!

2. Plavo i odvažno! A pritom ne mislimo na boju vaše kose. Ali, kako bi rekla Sarah Jessica Parker, plava je nova zelena. I to ne bilo koja nijansa plave, nego prirodno plava, poput mora ili neba. Osim toga, neutralne boje su već odavno ‘out’.

3. Samo prirodne teksture, bez obzira na to je li riječ o tkaninama ili načinu obrade zidova. Odbacite jednostavnost i domu podarite raskošniji izgled. Potražite udobne jastuke, nađite mjesto za kamin od prirodnog kamena, a neka vaša posteljina i zavjese budu od lana ili nekog drugog prirodnog materijala. 

4. Metali će se sljubiti s prirodnim materijalima i uklopiti u viziju bogatog prostora. Dok su prošlih godina bili popularni krom i nehrđajući metali, novi trend nalaže bakar, broncu i zagasito zlatne detalje. Potražite takve detalje za kuhinju, rasvjetna tijela ili druge predmete, poput bakrenih posuda za cvijeće. 

5. Novi trend zove se casual luxe. Ako su boje u vašem domu živahne, tkanine bogate i prirodne, a stan udoban, tada ste shvatili ideju casual luxea. Cjelokupni dojam mora biti umirujući, a ne kao da svojim gostima želite reći: ‘Ej, pogledaj kakva mi je dnevna soba!’ 


Kako ozeleniti životni prostor?

1. Kupujte hranu bez ambalaže - tako ćete smanjiti količinu nepotrebne ambalaže i koristiti više puta onu koju već imate. Za spremanje hrane koristite staklenke, a kupujte u društvu - tako ćete kupovati veće količine hrane u rinfuzi i razviti osjećaj zajedništva.

2. Koristite prirodna sredstva za čišćenje umjesto kemijskih koja mogu biti štetna.

3. Koristite štedljive žarulje kojima ćete smanjiti potrošnju električne energije. 

4. Ambalažu odlažite u za to predviđena spremišta - kartonsku u kontejnere za papir, a plastične boce u predviđena odlagališta.

5. Termalne zavjese dobar su način za uštedu toplinske energije. Tako ćete spriječiti prodiranje hladnog zraka i čuvati toplinu svog doma.

6. Sam svoj vrtlar - uzgojite vlastito bilje i začine u loncima za biljke koje lako možete premještati. Osim toga, sobno će bilje učiniti zrak u vašem domu čišćim, prostor ljepšim, a hranu ćete oplemeniti vlastitim začinima. 

7. Smanji, ponovno iskoristi, razmisli i recikliraj! To su poznata 4 R - Reduce, Reuse, Rethink, Recycle. Razmislite o načinima kako ćete smanjiti potrošnju, primjerice vode (posuđe možete prati u većim plastičnim posudama i tu vodu iskoristiti za navodnjavanje), kako ćete ponovno iskoristiti razgradive proizvode - staklenke ili boce. Razmislite o svom životnom stilu i pokušajte pronaći načina za promjene. Reciklirajte sve što možete, ali kao posljednju opciju - nakon što ste isprobali prve tri mogućnosti - smanjenje potrošnje, ponovno korištenje i razmišljanje.

8. Budite svjesni energetske potrošnje - isključite potrošače dok ih ne koristite, istražite koje ‘fantomske’ potrošače posjedujete - to su oni koji troše električnu energiju čak i kad su isključeni. Najčešće su to električni potrošači koji imaju ugrađene satove, pa njih potpuno isključite iz struje.

Piše: Barbara Govorčin
25.05.2010. 11:42:00
http://metro-portal.hr/udobnost-prije-svega/3281/