Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2011. 10:52:10
NUTRICIONISTI PREPORUČUJU

Učinite nešto za svoje zdravlje: doručkujte zobene pahuljice

Vlakna prisutna u zobi usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi pa ne dolazi do napada glad

Ovo je savršen doručak - zobene pahuljice i voće
Ovo je savršen doručak - zobene pahuljice i voće (Shutterstock)

Već smo sto puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, ali ipak ga često zanemarujemo zbog nedostatka slobodnog vremena. Čak i ako se odlučimo da nešto "prezolagajiti" ujutro, obično se radi o "brzoj" hrani, koja je kalorična i masna, a to pogoduje razvoju brojnih bolesti.

Želite li nešto učiniti za svoje zdravlje, dan počnite nemasnim, ali hranjivim obrokom. Nutricionisti preporučuju zobene pahuljice kao najzdraviju opciju.

Ne samo da osiguravaju dovoljno snage za dobar početak dana, već su dobre i za srce.

Jednostavne za pripremu, zobene pahuljice sadrže beta glukan, visokovrijedna vlakna topiva u vodi, koja snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima.

Vlakna prisutna u zobi usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi pa ne dolazi do napada gladi.

Osim toga, konzumiranje zobenih pahuljica daje osjećaj sitosti više nego ijedna druga namirnica, što je posebno važno za osobe koje pokušavaju izgubiti na težini.

Dobar su izvor prirodnih dijetalnih vlakana pa pomažu u suzbijanju problema opstipacije. Također, fitohemikalije u zobi dokazano smanjuju rizik od raka, a pogoduju i smanjenju visokog krvnog tlaka jer sadrže nisku razinu natrija.

29.08.2011. 10:52:10
http://metro-portal.hr/ucinite-nesto-za-svoje-zdravlje-doruckujte-zobene-pahuljice/62666/