Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2010. 09:23:00
ELEKTROŠOK

Učinite krumpir zdravijim - zdrmajte ga strujom

Ako se krumpir izloži blagoj električnoj stimulaciji ili ultrazvuku razina antioksidanata u njemu može porasti i za 60 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Znanstvenici su navodno pronašli način da krumpir učine još zdravijim - dovoljno ga je samo 'zdrmati' strujom. Prema tvrdnjama istraživača Kazunoria Hironake, električni šok ovo povrće čini hranjivijim; električni impulsi potenciraju proizvodnju antioksidanata koji održavaju i um i tijelo zdravima. Na konferenciji Američkog kemijskog društva rečeno je kako bi krumpir dobio sasvim novi status na tržištu kad bi se proces elektrostimulacije uveo na industrijskoj razini. U istraživanju je provedeno još nekoliko sličnih testova, a pokazalo se da ultrazvuk kod krumpira izaziva manje-više isti učinak.

„Antioksidanti koji se nalaze u voću i povrću se smatraju nutricionistički iznimno važnima u prevenciji kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih i onih vezanih za rak, dijabetes kao i nekih neuroloških poremećaja", smatra Hironaka. Na istraživanje ga je potaknula činjenica da krumpir u slučaju suše, udaraca ili oštećenja i ostalih prirodnih 'nedaća' počinje stvarati više antioksidanata. Zato je dr. Hironaka, inače sa Sveučilišta Obihiro iz Japana, odlučio ispitati kako će s ekrumpir ponašati nakon stresa izazvanog ljudskim djelovanjem. Pokazalo se da nema nekih značajnijih poboljšanja u hranjivosti krumpira kad se izloži mehaničkom stresu. Ali s električnom strujom i ultrazvukom priča je sasvim drugačija. Čitavi komadi krumpira stavljeni su u slanu vodu kako bi im se poboljšala provodljivost i zatim su izloženi laganim strujnim udarima na pola sata.

Razina antioksidanta povećala se za 60 posto. Petominutno izlaganje ultrazvuku - tehnici sličnoj onoj u bolnicama kada se skeniraju bebe - imalo je sličan učinak. Dr. Hironaka je rekao da je ovaj postupak jeftin i prije svega jednostavan i da bi se njime mogla povećati hranjivost naših omiljenih namirnica. „Krumpir je jedna od najvažnijih namirnica; peti je po redu među onima koje ljudi najviše konzumiraju, a u četvrta po proizvodnji u svijetu", dodao je stručnjak. Nažalost, Hironaka nije napomenuo ima li ikakve promjene u okusu. Bilo kako bilo, krumpir je sam po sebi jako zdrava namirnica koja je prirodno bez masnoća, sadrži dosta vitamina C B1, B6 i folata.

23.08.2010. 09:23:00
http://metro-portal.hr/ucinite-krumpir-zdravijim-zdrmajte-ga-strujom/46600/