Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2011. 20:16:07
IMATE IDEJU, PRIJAVITE SE

Učenicima omogućeno da njihove ideje odlete u svemir

Ako ste učenik i volite znanstvene eksperimente prijavite se na natjecanje i možete biti jedan od sretnika čija će se ideja testirati u Internacionalnoj svemirskoj stanici

Fotografija vijesti

Ako ste učenik i volite znanstvene eksperimente možete se prijaviti na natjecanje koje je organizirao YouTube i možete biti jedan od sretnika čija će se ideja testirati u Međunarodnoj svemirskoj stanici

NASA, Europska i Japanska svemirska agencija, te  privatna svemirska agencija Space Adventures  su u suradnji s Youtubeom pokrenuli projekt "YouTube Space Lab" kojim žele privući učenike od 14 do 18 godina da se bave znanošću, inženjerstvom i matematikom.

Ako se žele uključiti u natjecanje, učenici iz cijelog svijeta trebaju osmisliti znanstveni projekt kojeg će, ako se izabere, testirati astronauti 386 kilometara iznad naših glava u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Da bi uopće mogli pristupiti natjecanju morate osmisliti projekt, te ga objasniti na dvominutnoj snimci koju prijavite na YouTube stranici. Projekt mora biti iz područja biologije ili fizike, a može biti samostalan ili u njegovoj izradi može sudjelovati grupa do troje učenika. Postoje dvije dobne kategorije, učenici  od 14 do 16 i od 17 do 18 godine. Prijave se primaju najkasnije do 7. prosinca.

Suci, među kojima je svijetski poznati astrofizičar i teoretičar Stephen Hawking, odabrati će od 6 finalista koji će biti pozvani u ožujku 2012. u Washington, a za nagradu će moći iskusiti bestežinsko stanje.

Dva pobjednička eksperimenta, iz obje dobne skupine, bit će poslana u svemir japanskom letjelicom. No, to nije sve, pobjednici će moći izabrati između dvije nagrade, put u Japan da posvjedoče lansiranju svog eksperimenta, ili, nakon što navrše 18 godina, mogućnost obuke za let u svemir u ruskom "Zvjezdanom gradu".  

12.10.2011. 20:16:07
http://metro-portal.hr/ucenicima-omoguceno-da-njihove-ideje-odlete-u-svemir/64281/