Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2017. 12:01:00
ODLIČNO!

Ubrzano raste broj postrojenja obnovljivih izvora energije

Kapacitet proizvodnje zelene energije prešao je 2000 gigavata, što je 8,7 posto više nego krajem 2015., no iz Irene ističu da obnovljive energije još uvijek predstavljaju manje od pet posto svjetske potrošnje energije

Svake godine sve više postrojenja
Svake godine sve više postrojenja (Arhiva)

Razvoj obnovljivih izvora energije ponovno je oborio rekord tijekom 2016., zahvaljujući tome što su u svijetu postavljena postrojenja snage veće od 160 gigavata, stoji u izvješću Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (Irena).

Prvi put nakon 2013., povećanje upotrebe solarne energije veće je od korištenja energije vjetra. Pritom 71 gigavat otpada na solarnu, a 51 gigavat na energiju vjetra, izvijestila je Irena čije je sjedište u Abu Dhabiju.

Obnovljive izvore energije možemo podijeliti u dvije glavne kategorije: tradicionalne obnovljive izvore energije poput biomase i velikih hidroelektrana te na takozvane nove obnovljive izvore energije poput energije Sunca, energije vjetra, geotermalne energije itd. Solarna energija puno je zastupljenija zahvaljujući znatnom smanjenju troškova njezine proizvodnje u nekim zemljama.

Kapacitet proizvodnje zelene energije prešao je 2000 gigavata, što je 8,7 posto više nego krajem 2015., no iz Irene ističu da obnovljive energije još uvijek predstavljaju manje od pet posto svjetske potrošnje energije ili oko četvrtinu proizvodnje električne energije. Većina novih postrojenja postavljena je u azijskim državama.

Ukorak s promjenama ide, čini se i Afrika, koja započinje s korištenjem obnovljivih izvora energije. I ondje je tijekom 2016. postavljeno dvaput više novih postrojenja nego u 2015. godini.

Uz solarnu i energiju vjetra, koristi se i 35 posto gigavata hidropotencijala te više od od osam gigavata biomase za bioenergiju te 0,78 gigavata geotermije, topline iz unutrašnjosti Zemlje.

Razvoj obnovljivih izvora energije, osobito vjetra, vode, sunca i biomase važan je zbog nekoliko razloga:

a) obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu.

b) povećanje udjela obnovljivih izvora energije povećava energetsku održivost sustava. Pomaže i u poboljšavanju sigurnosti dostave energije na način da smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije.

c) obnovljivi izvori energije postupno bi trebali postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije u srednjem do dugročnom razdoblju.

01.04.2017. 12:01:00
http://metro-portal.hr/ubrzano-raste-broj-postrojenja-obnovljivih-izvora-energije/104047/