Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2010. 10:48:24
SUĐENJE STOLJEĆA

Ubojstvo Pukanića: Svi krivi i dobili ukupno 150 godina zatvora

VIDEO - Najveću kaznu od 40 godina dobio je Željko Milovanović kojem se sudilo u odsutnosti, a prvooptuženi Robert Matanić dobio je 33 godine

Ubojstvo Pukanića: Svi krivi i dobili ukupno 150 godina zatvora
Ubojstvo Pukanića: Svi krivi i dobili ukupno 150 godina zatvora (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)

Svi optuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića danas su, nakon devet mjeseci suđenja, proglašeni krivima na zagrebačkom Županijskom sudu. Tročlano sudsko vijeće je šestoricu optuženih nepravomoćno osudilo na ukupno 150 godina zatvora.

Robert Matanić koji je optužen da je okupio zločinačku skupinu dobio je 33 godine, Luka Matanić 16, Amir Mafalani također 16 godina zatvora, Bojan Gudurić osuđen je na 30, a Slobodan Đurović na 15 godina. Neposredni izvršitelj Željko Milovanović, kojem se sudilo u odsutnosti, dobio je 40 godina zatvora.

U obrazloženju presude istaknuto je kako je Robert Matanić na poticaj Slobodana Đurovića organizirao grupu radi počinjenja ubojstva, a skupini su se potom pridružili i ostali optuženici. Šestorka ipak nije osuđena za udruživanje u zločinačku organizaciju jer to nije dokazano, a sutkinja Ivana Kršul izjavila je da motiv niti krajnji naručitelj ubojstva nisu poznati.

Nakon presude je sa suda među prvima izišao otac pokojnog Pukanića, Mijo, koji je sarkastično izjavio da je ''strašno zadovoljan'' presudama.

Presudama nisu zadovoljni odvjetnici osuđenih, kao ni tužiteljstvo. Đurovićev branitelj Željko Žganjer je najavio žalbu vrhovnom sudu jer smatra da njegov klijent nije sudjelovao u atentatu, a kao olakotnu okolnost navodi da u 57. godina života Đurovića nisu nikada priveli na policiju.

Odvjetnik Saša Novak, koji brani Milovanovića, ocjenjuje da najteže osuđeni u slučaju ubojstva Pukanića i Franjića nije imao pravedno suđenje.

Za branitelja Roberta Matanića, odvjetnika Luku Koršu, nelogično je da je njegov branjenik nije dobio najveću zatvorsku kaznu, s obzirom da sutkinja tvrdi kako je bio glavni organizator ubojstva.

Najavio je žalbu baš kao i Uskokov tužitelj Slobodan Šašić, koji je zadovoljan visinama kazni ali ne i činjenicom da je sud odbacio tvrdnje tužiteljstva o tome da se radilo o organiziranoj zločinačkoj organizaciji.

03.11.2010. 10:48:24
http://metro-portal.hr/ubojstvo-pukanica-svi-krivi-i-dobili-ukupno-150-godina-zatvora/50645/