Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2009. 13:10:05
POTVRĐENO

Ubijen čelnik Tamilskih tigrova

Potvrđeno je da je Prabhakaran ubijen dok je pokušavao pobjeći u vozilu hitne pomoći.

(Getty Images)

Mrtvo tijelo čelnika Tamilskih tigrova Vellupillaija Prabhakarana nađeno je u jednom vozilu hitne pomoći koje su vojnici uništili kada je pokušalo izaći iz ratne zone u ponedjeljak rano ujutro, izjavili su vojni izvori, a prenose svjetske novinske agencije.

"Potvrđeno je da je Prabhakaran ubijen dok je pokušavao pobjeći u vozilu hitne pomoći prije zore", rekao je jedan vojni izvor koji je želio ostati anoniman. Još su četiri vojna izvora potvrdila tu informaciju, javlja Reuters dodajući da se vojska zasad nije službeno oglasila.

Državna televizija ranije u ponedjeljak je objavila snimke mrtvog tijela Prabhakaranovog najstarijeg sina i nasljednika Charlesa Anthonya.

U međuvremenu je vojni glasnogovornik Udaya Nanayakkara rekao za televiziju da su ostaci vodstva Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE) stjerani u kut na području od samo stotinjak četvornih metara na sjeveroistoku Šri Lanke, ali da pobunjenici i dalje pružaju otpor.

On je izjavio u intervjuu za državnu televiziju da oko 200 pobunjenika čuva vodstvo LTTE-a i da vladini vojnici provode završnu operaciju čišćenja područja u Vellamullivaikkalu, 395 kilomeatra sjeveroistočno od Colomba.

Tamilski tigrovi priznali su u nedjelju poraz u strašnom, 25-godišnjem ratu za otcjepljenje dijela Šri Lanke i priopćili su da polažu svoje oružje kako bi spasili narod.

Vojnici su tijekom noći pronašli streljivo, oružje i drugu vojnu tehniku koju su ostavili pobunjenici.

Šrilanski predsjednik Mahinda Rajapaksa u subotu je objavio da su pobunjeni Tamilski tigrovi u potpunosti vojno poraženi. "Ponosan sam što mogu izvijestiti da su oružane snage Šri Lanke u akciji bez presedana konačno vojno porazile LTTE", kazao je Rajapaksa tijekom boravka na summitu G11 u Jordanu. "Vraćam se u zemlju koja je u potpunosti oslobođena barbarskih Tamilskih tigrova", kazao je.

U završnoj ofenzivi šrilanske vojske koja je počela sredinom siječnja ove godine ubijeno je 7.000 civila, a oko 17.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 250.000 ih je pobjeglo iz zone sukoba posljednjih tjedana a sada su smješteni u logorima u Sjevernoj pokrajini. Vlada im je obećala da će se vratiti u svoja sela čim to bude bilo moguće.

 

Iako je malo vjerojatno da će se LTTE oporaviti od ovoga poraza i vratiti negdašnju snagu, prema analitičarima, očekuje se da će nastaviti djelovati u tajnim ćelijama i nastaviti s napadima.

Međutim, temeljni problem Šri Lanke ostat će neriješen - postupanje prema tamilskoj manjini (oko 15 posto stanovništva) čiji se pripadnici osjećaju drugorazrednim građanima. Singaleška većina od stjecanja neovisnosti 1948. godine sustavno je marginalizirala Tamile što je i dovelo do 25-godišnjeg građanskog rata u kojem je ubijeno više od 70 tisuća ljudi. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 13:10:05
http://metro-portal.hr/ubijen-celnik-tamilskih-tigrova/17897/