Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 00:11:20
OD 1731.

U Zagrebu proslavljena Majka Božja od Kamenitih vrata

Misu u čast zaštitnice grada Zagreba predvodio je prefekt Kongregacije za biskupe, kardinal Giovanni Battista Re

Majka Božja Kamenita vrata
Majka Božja Kamenita vrata (Damjan Tadić/Cropix)

Gotovo deset tisuća Zagrepčana i drugih hodočasnika proslavilo je večeras misom i tradicionalnom procesijom svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice glavnoga grada.

Misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Giovanni Battista Re, poručivši da je pitanje vjere temeljno pitanje za budućnost.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić pozdravio je u katedrali vjernike, biskupe i nadbiskupe, apostolskog nuncija u RH Roberta Marija Cassarija te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i zahvalio gostu iz Vatikana, kardinalu Reu što se odazvao da svojom nazočnošću uveliča i predvodi središnje euharistijsko slavlje.

Kardinal Re je u propovijedi istaknuo da je vjera danas stavljena na tešku kušnju, što se vidi kroz razmišljanje i načine življenja koji potkopavaju vrijednosti koji stoje u temeljima ljudskoga suživota. U današnje doba u kojem znanost i tehnika dosežu sve više ciljeve dok svijet živi u opasnosti da postane nehumanijim, kršćanski puk osjeća potrebu obnovljene marijanske gorljivosti za ponovni povratak vrednota za čovječniju i kršćanskiju budućnost, rekao je kardinal Re.

"Bez ikakve dvojbe, ima mnoštvo problema za budućnost koji stežu današnje društvo: socijalna i gospodarska pitanja, kulturalni i ekološki problemi, svi oni zaslužuju pozornost i zalaganje ali ne mogu naći pravedno rješenje ako se Bog ne stavi u središte. Pitanje vjere ostaje temeljno da bi se i u budućnosti sačuvao naš identitet", istaknuo je.

Mnogi su Hrvati kroz stoljeća prigibali svoja koljena pred Majkom Božjom i povjeravali joj svoje muke, tražeći od nje potporu i utjehu, a u teškim godinama vaše povijesti kardinal blaženi nadbiskup Alojzije Stepinac nalazio je u pobožnosti prema Bogorodici snagu i okrijepu, kazao je kardinal Re, koji je posebnu poruku uputio mladima, moleći se za njih da svoje ruke i srce pruže Majci Božjoj.

Nakon mise se tradicionalna procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata uputila od katedrale do Kamenitih vrata, gdje je svetkovina završena molitvom koju je kardinal Bozanić uputio svim vjernicima u domovini i inozemstvu.

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata proslavlja se od davne 1731. godine. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 00:11:20
http://metro-portal.hr/u-zagrebu-proslavljena-majka-bozja-od-kamenitih-vrata/41431/