Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2013. 08:10:49
PROPJEVAO POKAJNIK

U Vidoševićovoj vili otkrivena tajna prostorija

Nakon što je dopunio svoj iskaz u tužiteljstvu Davor Komerički, suosumnjičenik uhićenog predsjednika HGK Nadana Vidoševića, pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu

Nadanu se crno piše
Nadanu se crno piše (Arhiva)

Komerički je istražiteljima dao iskaz nakon čega je zaključeno kako više nema razloga da se nad njim primjenjuje najstroža mjera osiguranja nazočnosti u postupku, izjavio je Hini jedan od njegovih odvjetnika Janjko Grlić.

Na pitanje očekuju li da će Komerički biti pozivan u tužiteljstvo na davanje dodatnih iskaza, Grlić je kazao kako vjeruje da je njegov branjenik odgovorio na sva pitanja.

Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je, posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca, iz HGK izvučeno 32 milijuna kuna.

Jutarnji navodi da je Komerički u ponedjeljak u svojoj obrani ustvrdio da ga je nakon 'prvog kruga' izvlačenja novca tijekom 2006. osobno Nadan Vidošević pitao bi li na isti način mogli nastaviti izvlačiti veće gotovinske iznose. Komerički je i na to pristao. Tako je iz Komore do 2010. izvučeno više od 32 milijuna kuna, od kojih je Premilovac zadržao deset posto. Preostalih gotovo 29 milijuna kuna, kako proizlazi iz iskaza Komeričkog, završilo je u rukama Nadana Vidoševića i Zdenke Peternel.

Komerički je tužiteljstvu navodno ispričao da je novac od Premilovca dobivao u kuvertama i da nije znao o kojim se iznosima radilo. Kuverte s novcem odnosio je u HGK i predavao ih osobno Vidoševiću i Z. Peternel. Od tog posla Komerički, tvrdi, nije imao nikakve izravne koristi, nego zagarantiran nastavak poslovne suradnje s HGK.

Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Tužiteljstvo sumnja da je Peternel od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

Vidošević je cijeli današnji dan proveo s policijskim istražiteljima koji su mu pretraživali kuću u elitnom zagrebačkom naselju Gornje prekrižje, a oko 18 sati je doveden na pretres svojega ureda u Komori. Dva sata kasnije viđen je kako sa istražiteljima izlazi iz Komore i odlazi službenim automobilom.

Jutarnji list i Večernji list objavljuju da je Komerički rekao kako je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki iz Komore, davao na ruke i Vidoševiću. Oba lista navode također da je u Vidoševićevoj kući pronađena tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju Jutarnji tvrdi da je 'najveća kolekcija slika na Balkanu'.

13.11.2013. 08:10:49
http://metro-portal.hr/u-vidosevicovoj-vili-otkrivena-tajna-prostorija/81566/