Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2010. 15:14:55
PASIVAN OTPOR

Varšavska - privedeno više od 100 ljudi

GALERIJA - Do 13,30 sati interventna policija privela je 101 prosvjednika u Varšavskoj, među njima su aktivisti i političari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Gorsic / CROPIX )

Više od stotinu aktivista i građana privedeno je od jutros zbog pasivna otpora nastavku gradnje u Varšavskoj ulici, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U policiji kažu da se nije dogodio nijedan veći izgred te da je riječ o privođenjima zbog pasivna otpora građana.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Jelene Bikić, do 13,30 sati interventna policija privela je 101 prosvjednika koji su na prekršajnim obradama u više policijskih postaja. Dodala je da se brojka privedenih mijenja iz trenutka u trenutak.

>>Paliković-Gruden traži ostavku Bandića, Sabor šuti o Varšavskoj

>>Rušenje Varšavske: Policija privodi novinare i političare, uhićen i Kregar

Privođenja su počela rano jutros, oko 6 sati, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Ondje su radnici "Zrinjevca" jutros oko 5 sati počeli sječu drveća.

Privedeni i političari

Nakon toga broj privedenih je rastao iz sata u sat, a među onima koji su odvedeni policijskim kombijima su i zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini Jurica Meić i Dan Špicer, nezavisni zastupnik Josip Kregar, zatim Pero Kovčavić iz HSP-a "Ante Starčević", odvjetnik Slobodan Budak, koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle i novinar Novog lista Branimir Zekić.

>>Karamarko cinično: Ma kakva upotreba sile

Priveden je i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije koji je Hini izjavio da je za razliku od drugih, koji su sjedili i pružali pasivan otpor uhićen, dok je hodao Gundulićevom ulicom. "Nisam pružao pasivan otpor pa pretpostavljam da su me priveli kao jednog od koordinatora akcije", kazao je.

Aktivisti završili iza rešetaka

Među privedenima su i glumac Vili Matula, književnik Edo Popović, aktivistica Neva Toelle, a među prvima i predsjednik Prava na grad Teodor Celakoski i glumica Urša Raukar. Njezina je odvjetnica Lina Budak novinare izvijestila da je glumica dobila zabranu prilaska Varšavskoj od 15. do 23. srpnja. U mjeri opreza piše da je glumica prekršila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Mediji nagađaju da će svi privedeni dobiti zabranu prilaska Varšavskoj na tjedan dana.

Policija je zapriječila ulaz u Varšavsku ulicu iz Gundulićeve i promet Gundulićevom od Masarykove do Ilice, a unutar blokade našli su se prosvjednici i građani.

Raukar i Celakoski uhićeni dva puta

Teodor Celakoski i Urša Raukar ponovo su privedeni, svega 20-tak minuta nakon puštanja na slobodu. Raukar je po izlasku iz policijske marice povikala: "Lažu da smo bili u Varšavskoj, bili smo u Gundulićevoj!" Raukar je potom zatražila pomoć Hitne pomoći, a zajedno s Celakoskim je u međuvremenu puštena na slobodu.

15.07.2010. 15:14:55
http://metro-portal.hr/u-varsavskoj-privedeno-vise-od-stotinu-ljudi/44564/