Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2009. 16:35:43
tko će prvi

U utrci za Božjom česticom

Dok se LHC (Veliki ubrzivač čestica) bori sa učestalim sitnim kvarovima, sa druge strane Atlantika pojavio se američki konkurent

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Vrijedan pet milijardi dolara, najveći i najskuplji znanstveni stroj na svijetu, LHC (Veliki ubrzivač čestica) „muči" se s električnim instalacijama. Za ono što su na početku izgledali kao banalni kvarovi, početak rada toga „stroja za Veliki prasak", smještenog u CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja), odgođen je za studeni.

No čini se da će na njihovim „tegobama" profitirati njihov američki konkurent Tevatron u Fermilabu. Dok se inženjeri trude oko kvara LHC-a, Fermilabu se pridružio dio nestrpljivih fizičara iz CERN-a

10. rujna 2008. Je trebao početi rad LHC-a, no 10 dana kasnije zbog kvara na električnim instalacijama jednog supravodljivog magneta divovski je stroj prestao sa radom.

Odgode za ponovnog puštanja u rad LHC-a nizale su se jedna za drugom: prvo je bilo najavljeno za travanj, pa za lipanj, pa je novi termin bio rujan te je sada po najnovijem studeni. „Nije se sada ništa bitno dogodilo, riječ je o sitnim kvarovima, no to traje neko vrijeme.  LHC je vrlo složen stroj i potrebno je neko vrijeme da bi se svi njegovi dijelovi uhodali„ izjavljuje dr. Danilo Vranić (61), hrvatski fizičar iz CERN-a. Dr Daniel Denegri (68), hrvatsko-francuski fizičar, smatra da su poteškoće s kojima se LHC susreće gotovo normalne.

„Pažljivom inspekcijom otkriveni su još neki manji kvarovi, a svi popravci dosad stajali su oko 30 milijuna eura. To su veliki novci, no treba imati na umu da cijeli LHC stoji  koliko i jedan tjedan boravka Amerikanaca u Iraku" poručuje Denegri, te naglašuje da injženerski timovi u CERN-u rade neprekidnu u tri smjene svih sedam dana u tjednu kako bi se otklonili svi nedostaci.

U isto vrijeme fizičari na Tevatronu intenzivno tragaju za Božjom česticom.  „Postoji šansa da Amerikanci otkriju Higgsov bozon prije nas, ali ja mislim da se to neće dogoditi. Kad LHC počne s radom, Amerikanci će se ponovno vratiti" rekao je Vranić.

01.09.2009. 16:35:43
http://metro-portal.hr/u-utrci-za-bozjom-cesticom/21195/