Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 11:35:00
ODOLITE ISKUŠENJIMA

U trgovinu idite bez kartica i samo s gotovinom

'Bol' koju osjećamo dok predajemo novac na blagajni u trgovinama djeluje na način da kupujemo manje nezdrave hrane i samo ono što nam zaista treba

U trgovinu idite bez kartica i samo s gotovinom
U trgovinu idite bez kartica i samo s gotovinom (Shutterstock)

Znate da su police u trgovinama prepune nezdravih, ali primamljivih delikatesa kojima je teško odoljeti. Ali ne brinite, američki znanstvenici (po tko zna koji put) stižu u pomoć. Oni tvrde da su potrošači koji sa sobom nose gotovinu umjesto kartica najčešće izbjegavaju kupovinu hrane koja je nezdrava. U istraživanju se pokazalo da ljudi lakše kontroliraju svoje potrošačke navike ako barataju gotovim novcem i sve plaćaju novčanicama zbog takozvanog 'bolnog učinka' koje takav oblik plaćanja ima.

Drugim riječima, puno ćete se teže odreći novca iz novčanika nego onoga s kartica - jer to je puno bolnije. Pišući u časopisu Journal of Consumer Research, autori istraživanja navode da način plaćanja izravno utječe na impulzivnu kupovinu prehrambenih proizvoda nezdravog oblika što je, po njihovom mišljenju, jako važno. Znači, kad plaćamo gotovinom kupovat ćemo samo ono što nam zaista treba.

Oni, dakle, identificiraju dva najvažnija čimbenika koji imaju spomenuti učinak: Prvo, postoji određena povezanost između nezdravih namirnica i impulzivne kupovine. Drugo, tu je i već spomenuta 'bol' prilikom davanja novčanica djelatnicima za blagajničkim pultom, odnosno njen izostanak kad plaćamo karticama.

„Epidemijsko povećanje pretilosti sugerira da reguliranje impulzivne kupovine... predstavlja velik izazov mnogim potrošačima", pišu znanstvenici dodajući da oblik plaćanja zaista može biti povezan s promjenama u težinskom stanju zapadne kulture. Dakle, ako idete u šoping, sa sobom vijek nosite gotovinu, a kartice ostavite kod kuće. Ako ništa drugo, vrijedi pokušati. Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Buffallo i Sveučilišta Cornell iz SAD-a na preko 1,000 kućanstava.

20.10.2010. 11:35:00
http://metro-portal.hr/u-trgovinu-idite-bez-kartica-i-samo-s-gotovinom/50011/