Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2012. 16:36:00
KRUZER

U svibnju počinje izvlačenje Costa Concordie

Za izvlačenje i tegljenje polupotopljenog broda izabrane su specijalizirane kompanije Titan Salvage sa Floride i talijanski Micoperi

Nasukani kruzer će se izvlačiti godinu dana
Nasukani kruzer će se izvlačiti godinu dana (Arhiva)

Izvlačenje olupine kruzera Costa Concordie iz voda uz talijanski otok Giglio počet će u svibnju i moglo bi potrajati godinu dana, objavio je vlasnik broda, prenosi Hina vijest CNN-a.

"Kada ju vratimo u plovno stanje olupina će biti otegljena u talijansku luku", priopćila je tvrtka Costa Cruises SpA, ističući kako je plan spasiti brod u jednom komadu i otegliti ga u talijansku luku.

Plan spašavanja trebaju odobriti talijanske vlasti, rekao je direktor tvrtke Pier Luigi Foschi.

Za izvlačenje i tegljenje polupotopljenog broda izabrane su specijalizirane kompanije Titan Salvage sa Floride i talijanski Micoperi, navodi se u priopćenju.

Ta je vijest uslijedila nakon objave da su otkrivena tijela 30 od ukupno 32 stradale osobe u nesreći kruzera u kojem je bilo 3,200 putnika i 1,000 članova posade kada se 13. siječnja nasukao na morske stijene.

Osumnjičeni kapetan broda Francesco Schettino i dalje je u kućnom pritvoru dok traje istraga kojom je obuhvaćeno ukupno devet brodskih časnika i dužnosnika Coste Cruises, tvrtke sa sjedištem u Genovi. Zasad nitko nije optužen.

Foschi je zahvalio nizozemskoj tvrtki Smit i talijanskoj Tito Neri na uspješnoj operaciji izvlačenja nafte iz spremnika golemog broda koja je trajala šest tjedana i završena je 24. ožujka.

Kada se kruzer odvuče u luku očistit će se morsko dno i obnoviti flora na mjestu gdje se nasukao, a akcija će se voditi iz obližnje luke Civitavecchia kako bi se smanjili negativni učinci na luku i turizam Giglia, kažu u Costi.

22.04.2012. 16:36:00
http://metro-portal.hr/u-svibnju-pocinje-izvlacenje-costa-concordie/70299/