Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2011. 07:57:00
OPET NEREDI

U sukobima u Kairu poginulo 24 ljudi

U sukobima kršćana i egipatske policije u Kairu poginulo je 24, a ranjeno 213 osoba, zbog čega je vlada bila primorana sazvati hitnu sjednicu

Fotografija vijesti

U jednom od najžeščih sukoba od veljače, kada je nakon 30 godina svrgnut egipatski predsjednik Mubarak, jučer su u Kairu poginule najmanje 24 osobe, a broj ranjenjih za sada je 213, što je nagnalo vladu na sazivanje hitne sjednice, piše Hina.

Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su kamenje na vojnu policiju i molotovljevim koktelima palili njihova vozila. Stotine ljudi tuklo se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se proširili na središnji trg Tahrir, gdje je vojska uvela policijski sat. Trg Tahrir bio je središte pobune u veljači.

Kršćani koji čine deset posto od oko 80 milijuna Egipćana izašli su na ulice optužujući muslimanske radikale da su prošlog tjedna djelomično uništili crkvu u pokrajini Asuanu. Tražili su i ostavku guvernera pokrajine zbog toga što nije osigurao zaštitu crkve.

Napetost između kršćana i muslimana porasla je nakon pobune.

Najnoviji sukob izbio je samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora zakazanih za 28. studenog.

Sukobi dodatno uznemiruju aktiviste koji strahuju da će vojska zadržati vlast i nakon izbora, no vojska te optužbe odbacuje.

"Ovo je crni dan vojne povijesti. Ovo je izdaja, urota, ubojstvo", napisao je na twitteru Magdy el-Serafy, izražavajući poput brojnih drugih sunarodnjaka nezadovoljstvo načinom na koji se vojska odnosila prema prosvjedu.

Egipatska vlada pozvala je na smirivanje stanja. Premijer Esam Šaraf rekao je da je razgovarao sa sigurnosnim i crkvenim vlastima kako sukob ne bi eskalirao. Vlasti su rekle da će provesti istragu o uzrocima sukoba.

10.10.2011. 07:57:00
http://metro-portal.hr/u-sukobima-u-kairu-poginulo-24-ljudi/64159/