Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2012. 10:48:09
5. 5.

U subotu uživajte u Supermjesecu

Prošlogodišnji su Supermjesec čak povezivali s katastrofalnim potresom koji je nekoliko dana ranije pogodio Japan

Fotografija vijesti
Pojam SuperMoon smislio je američki astrolog Richard Nolle 1979. godine. Radi se o prilično rijetkoj podudarnosti kada je Mjesec pun u trenutku kada se na svojoj orbiti nalazi najbliže Zemlji. Mjesec će djelovati puno veći nego obično, posebno u blizini horizonta, što NASA naziva "Mjesečevom iluzijom" jer tada zbog optičke varke djeluje posebno veliko.

Već stoljećima punom se Mjesecu pripisuju mistična svojstva i smatra se da utječe na ljudsko ponašanje pa tako riječ za ludost dolazi iz njegovog latinskog imena Luna. Istina je da Mjesec u perigeju donosi ekstra visoke "perigejeske plime", ali prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) to ne treba zabrinjavati. Na većini mjesta, lunarna gravitacija povuče perigej plimne vode samo nekoliko centimetara više nego obično. Lokalna konfiguracija obale može pojačati učinak na oko 15 cm.

Super Mjeseci u perigeju zapravo su prilično česti. Mjesec postaje pun u roku od nekoliko sati od svog najbližeg pristupa Zemlji prosječno jednom godišnje. Zadnja takva slučajnost dogodila se 19. ožujka 2011., kada je pun Mjesec bio gotovo 400 km bliže Zemlji od onoga koji očekujemo u subotu.

Smatra se da Supermjesec ima veze s potresima te se pomalo nategnuto okrivljavao čak i za strahoviti potres u Japanu 11. ožujka 2011. koji se doduše dogodio točno tjedan dana prije prošlogodišnjeg Supermjeseca. Međutim, zanastveno ova ideja nije dokazana već je tek primijećen blagi porast laganih potresa u vrijeme ove pojave.
04.05.2012. 10:48:09
http://metro-portal.hr/u-subotu-uzivajte-u-supermjesecu/70655/