Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 09:26:09
TUŽNA OBLJETNICA

U subotu deveta godišnjica terorističkog napada 9/11

Komemorativni skupovi diljem SAD-a održat će se povodom devete obljetnice terorističkog napada 11. rujna

Žrtve terorizma
Žrtve terorizma (Getty Images)

Sjedinjene Države u subotu obilježavaju devetu godišnjicu terorističkih napada Al Kaide na New York i Washington, u kojima je 11. rujna 2001. ubijeno gotovo 3,000 ljudi.

U spomen na žrtve napada diljem SAD-a održat će se niz komemorativnih skupova, uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika, a predsjednik Barack Obama proglasio je 11. rujna Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici, pa su građani pozvani da se uključe u brojne volonterske aktivnosti.

Predsjednik Obama obilježiti će godišnjicu u subotu na memorijalnoj službi u Pentagonu, gdje je 2008. žrtvama podignut spomenik, dok će potpredsjednik Joe Biden sudjelovati na komemoraciji u New Yorku na mjestu srušenih tornjeva WTC-a. Na tom je mjestu danas veliko gradilište spomen-muzeja i spomenika žrtvama napada.

>>GALERIJA: Ground Zero iz zraka

Prva dama Michelle Obama i bivša prva dama Laura Bush govorit će na prigodnom skupu u Shanksvilleu, gdje je nacionalni spomenik u izgradnji.

Ovogodišnju obljetnicu terorističke kataklizme iz 2001., koja je obilježila početak 21. stoljeća za Ameriku i svijet, te uvukla SAD u ratove u Afganistanu i Iraku, obilježavaju kontroverze oko planova izgradnje islamskog kulturnog centra i džamije u blizini "Ground Zero-a" te oko plana pastora Terrya Jonesa s Floride, koji je za subotu najavio, pa suspendirao, spaljivanje Kurana.

Vladina organizacija za volontiranje u zajednici "United We Serve", dala je građanima više preporuka za subotu - od organiziranja vožnje učenika do knjižnica, osnivanja ekipa za dnevne šetnje, prikupljanja rabljene odjeće i obuće za pomoć siromašnima, sakupljanja viškova svježih namirnica s farmi, vrtova, trgovina i restorana, te priprema zajednice za prirodne katastrofe.(hina/metro-portal)

10.09.2010. 09:26:09
http://metro-portal.hr/u-subotu-deveta-godisnjica-teroristickog-napada-9-11/47666/