Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2011. 08:40:32
PRESTRAŠNI SVIJET

U stravičnom napadu u Norveškoj najmanje 80 ubijenih

Stravične su posljedice napada na kamp socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya u Norveškoj - za napad kriv Norvežanin

Idilični otok na kojem se dogodio stravičan napad

Po svjedočanstvima koja su prenijeli norveški mediji napadač prerušen u policajca izgledao je nordijski i bio je naoružan automatskim oružjempa se smatra da napad nije povezan s međunarodnim terorizam već s desničarskim ekstremizmom. Policija je uhitila Andersa Behringa Breivika i objavila njegovu fotografiju. 

Posljedice napada na kamp socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya u Norveškoj, koji je uslijedio sat nakon eksplozije u središtu Osla u kojem je ubijeno sedam ljudi, poprimile su katastrofalne razmjere i broj ubijenih može rasti iznad 80, objavila je norveška policija, prenose agencije rano u subotu.

Naoružani napadač odjeven u policijsku odoru u petak otvorio vatru i ubio najmanje 80 mladih u ljetnom kampu socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya sjeverozapadno od Osla i mnoge druge ranio.

Šef policije Oystein Maeland rekao je na konferenciji za novinare da je zasad najmanje 80 ubijenih. Dodao je da ne može jamčiti da broj ubijenih neće rasti i da ima teško ozlijeđenih. Maeland je ustvrdio da je napad poprimio "katastrofalne razmjere".

Policija je ranije izvijestila da je u pucnjavi na otoku ubijeno 10 osoba nakon što je u eksploziji u središtu Osla ubijeno sedam osoba.

Policija je nakon pucnjave u kampu uhitila 32-godišnjeg muškarca za kojeg je norveški ministar pravosuđa Knut Storberget u petak kasno navečer rekao da je Norvežanin.

Po ranijim podacima policija uhićenog muškarca povezuje s bombaškim napadom u Oslu.

Norveška televizija TV2 objavila je u subotu, ne navodeći svoje izvore, da je uhićeni norvežanin povezan je s desničarskim ekstremistima. Neki mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore, da napad nije povezan s međunarodnim terorizmom.

23.07.2011. 08:40:32
http://metro-portal.hr/u-stravicnom-napadu-u-norveskoj-najmanje-80-ubijenih/61576/