Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2012. 08:17:00
SAD ILI NIKAD

Pogledajte posljednji tranzit Venere u svom životu

Iako ovu pojavu nećemo vidjeti u cijelosti nego njen završni dio, ovo je jedinstvena prilika da se pogleda ova pojava, jer će se sljedeći put zbiti tek 2117. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Svi zaljubljenici u astronomiju imat će u srijedu 6. lipnja rano ujutro priliku vidjeti iznimno rijetku astronomsku pojavu - tranzit Venere preko Sunčeva diska, prenosi Hina.

Iako ovu pojavu nećemo vidjeti u cijelosti nego njen završni dio, ovo je jedinstvena prilika da se pogleda ova pojava, koja se zadnji put dogodila 2004., jer će se sljedeći tranzit Venere zbiti tek 2117. godine, ističe se u večerašnjem priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza.

Ako vremenski uvjeti u srijedu budu dobri astronomska društva u Hrvatskoj organiziraju opažanja ove pojave na slijedećim mjestima: Astronomsko društvo "Kumova Slama" u Donjem Daruvaru od 5 do 7 sati; u Malom Lošinju Astronomsko društvo "Leo Brenner" pojavu će promatrati u uvali sv. Martin od 5,20 do 6,50 sati; Astronomsko društvo Istra - Pula u pulskoj zvjezdarnici Monte Zaro od 5,20 do 6,50 sati; Astronomsko društvo Višnjan u Tićanu uz zgradu nove zvjezdarnice od 5 do 7 sati; te u Zagrebu Astronomsko društvo "Beskraj na Savskom nasipu na zapadnom dijelu Jaruna 5 do 7 sati, najavio je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Kada nastupi tranzit Venere preko Sunca dolazi do male pomrčine Sunca, ali ne našim prirodnim satelitom Mjesecom, već se planet Venera "ispriječi" u ravnini točno između Zemlje i Sunca. Dogodi li se ovo pomračenje (tranzit) za vrijeme izlaska ili zalaska Sunca, kao što će to biti slučaj 6. lipnja za opažače s naših prostora, pojavu je moguće vidjeti i golim okom, ističe se u priopćenju.

05.06.2012. 08:17:00
http://metro-portal.hr/u-srijedu-ujutro-dogodit-ce-se-tranzit-venere/71663/