Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2013. 15:10:41
POŽURITE

U srijedu ističe rok za reguliranje poreznog duga

Porezna uprava danas je pozvala građane s poreznim dugom da podnesu zahtjeve za reprogram tog duga, jer rok za podnošenje zahtjeva istječe 7. kolovoza

Požurite da vam Linićevi majstori ne pokucaju na vrata
Požurite da vam Linićevi majstori ne pokucaju na vrata (Arhiva)

Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba stupio je na snagu 9. svibnja, a rok u kojem fizičke osobe, one koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja Zakona na snagu, kao i fizičke osobe u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, zahtjev mogu podnijeti u roku 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 7. kolovoza, do 24 sata na pošti preporučeno.

Naknadno zaprimljeni zahtjevi neće se uvažavati, poručuju iz Porezne uprave u današnjem priopćenju u kojem pozivaju građane da na vrijeme podnesu zahtjev.

Zahtjev za plaćanje poreznog duga fizičke osobe mogu podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a zadnji rok da predaju je 7. kolovoza kada to mogu učiniti do 24 sata na pošti, preporučeno.

Fizičkim osobama koje podnesu zahtjev bit će omogućeno reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu u visini od 4,5 posto. Plaćanje je omogućeno u mjesečnim obrocima na rok otplate koji, ovisno o visini poreznog duga, može biti najmanje do 36 mjeseci te najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata. Ako obveznicima više odgovara, može se omogućiti otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice jednokratnom uplatom, podsjećaju iz Porezne uprave.

Napominju kako se sve informacije o novom reprogramu poreznog duga i pripadajući obrasci nalaze se na internetskoj stranici Porezne uprave - www.porezna-uprava.hr.

Po podacima Ministarstva financija, do 22. srpnja zahjev za reprogram duga podnijelo je 13.499 građana, koji su državi dugovali ukupno 991,2 milijuna kuna.

Građani koji su podnijeli zahtjev uglavnom su tražili reprogram duga i na to se odnosilo 11.607 zahtjeva, dok su zahtjev za jednokratnu uplatu podnijela 1.892 građanina.

Do 22. srpnja, Porezna je uprava odobrila 3.443 zahtjeva za reprogram duga fizičkih osoba, kao i 737 zahtjeva za jednokratnu uplatu.

Porezna je uprava i do sada više puta pozvala građane, fizičke osobe s poreznim dugom da podnosu zahtjeve za reprogram temeljem Zakona.

Naime, prema ranijim podacima Porezne uprave, zahtjev za reprogram može podnijeti više od 618 tisuća građana i fizičkih osoba koje su prestale obavljati samostalnu djelatnost, s ukupnim dugom od 12,8 milijardi kuna, od čega se 7 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 5,7 milijardi kuna na kamate.

02.08.2013. 15:10:41
http://metro-portal.hr/u-srijedu-istice-rok-za-reguliranje-poreznog-duga/79632/