Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2010. 12:00:06
ŠAKALI

U Srbiji uhićeni osumnjičeni za ratne zločine na Kosovu

Privedeno je devet od 26 osoba zbog sumnje da su 1999. u selu Ćuška ubili 41 osobu i time počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva

(Getty Images)

Po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine, srbijanska policija privela je devet osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u selu Ćuška kod Peći na Kosovu 14. svibnja 1999. godine, objavilo je u subotu to tužiteljstvo.

Zahtjev za provođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali" i pripadnika Teritorijalne obrane i rezervnog sastava policije to tužiteljstvo podnijelo je istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zbog osnovane sumnje da su ubili 41 osobu u selu Ćuška, na teritoriji općine Peć na Kosovu, čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policija je privela devet dostupnih osoba, koje su izvedene pred istražnog suca, a tužiteljstvo je predložilo da svim osumnjičenima bude određen pritvor.

Oni se terete da su poduzimali oružane napade i pojedinačne čine nasilja kao i prijetnje nasiljem, ubojstva, uništavanje civilne imovine, pljačke te otimanje osobne imovine u namjeri stjecanja osobne imovinske koristi i s glavnim ciljem širenja straha među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mjesta svog prebivališta i presele se u Republiku Albaniju.

Ovaj predmet dio je opsežne akcije tužiteljstva vezane uz događaje na Kosovu u kojima je ubijeno više od 200 civila, navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 12:00:06
http://metro-portal.hr/u-srbiji-uhiceno-9-osoba-osumnjicenih-za-ratne-zlocine-na-kosovu/35363/