Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 15:03:00
ZNANOST NA RIVI

U Splitu otvoren 8. festival znanosti

Na svečanosti otvorenja festivala nazočnima se obratila i najbolja hrvatska športašica Blanka Vlašić

(Nikola Vilic / CROPIX )

U Splitu je danas otvoren 8. festival znanosti pod motom "Izađimo u grad na Festival znanosti", koji će trajati do 24. travnja, a većina događanja, kako je najavljeno, održavat će se na Rivi i javnim mjestima kako bi se znanost približila građanima, posebice mladima.

Središnja tema je planet Zemlja jer su Ujedinjeni narodi 2010. proglasili Međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj. Uz to ove se godine u Hrvatskoj obilježava 100. obljetnica velikog otkrića znamenitoga hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića, koji je 1910. objavio otkriće granice između Zemljine kore i njezina plašta. To je znanstveno otkriće nazvano Mohorovičićevim diskontinuitetom ili Moho-slojem.

Na svečanosti otvorenja festivala nazočnima se obratila i najbolja hrvatska športašica Blanka Vlašić. Ustvrdivši da su znanost i šport povezani, rekla je kako je u školi voljela fiziku što joj sada pomaže u bavljenju športom.

"Skok uvis je povezan s fizikom. Važne su sile koje djeluju na položaj tijela, odnosno njegov nagib pri odrazu", rekla je Blanka dodavši kako je, čime god se bavili - športom, znanošću ili nečim drugim - presudno da se to nosi u srcu.

Nazočne su na svečanosti otvorenja festivala znanosti pozdravili dogradonačelnica Anđelka Visković, splitsko-dalmatinski dožupan Vicko Haladić i prorektor splitskog Sveučilišta Roko Andričević.

Nakon otvorenja na Rivi je otvoreno 20-ak štandova na kojima će se, kako je najavljeno, tijekom festivala obavljati pokusi i predstavljanja.

Posjetitelje je posebno privukao štand splitskog Instituta za oceanografiju pod nazivom "Pogled u unutarnji svemir", gdje mikroskopom mogu promatrati planktone u morskim dubinama. Na jednom od štandova su izloženi materijali i uređaji Državnoga hidrometeorološkog zavoda s pomoću kojih se daju srednjoročne vremenske prognoze.

Festival u Splitu organizira se u suradnji sa sveučilištima u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu, Tehničkim muzejom u Zagrebu i s British Councilom te pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

19.04.2010. 15:03:00
http://metro-portal.hr/u-splitu-otvoren-8-festival-znanosti/38183/