Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 09:45:53
6. LIPNJA

U slovenskom parlamentu predan zahtjev za održavanje referenduma

U roku od sedam dana parlament mora raspisati referendum na kojem će se birači odlučiti za ili protiv arbitražnog sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)

Potpisima 86 od ukupno 90 zastupnika u ponedjeljak je u slovenskom parlamentu u proceduru predan zahtjev za održavanje referenduma o arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije.

Sada vodstvo parlamenta ima sedmodnevni rok u kojemu mora raspisati referendum na kojem će se slovenski birači opredijeliti podržavaju li parlamentarnu ratifikaciju, odnosno arbitražni sporazum koji su 4. studenog prošle godine potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a hrvatski ga je Sabor već ratificirao.

Referendum bi se održao 6. lipnja, a na njemu bi Slovenci odgovarali na referendumsko pitanje "Jeste li za to da se primijeni zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske što ga je parlament prihvatio na sjednici 19. travnja 2010. godine?".

Prijašnja ispitivanja pokazala su da većina Slovenaca podržava arbitražni sporazum, no prilikom ratifikacije se u parlamentu protiv njega izjasnila oporba, a bojkotirala je i glasovanje, nazvavši arbitražu lošim rješenjem za okončanje graničnog spora s Hrvatskom.

Dok premijer Pahor smatra arbitražni sporazum dobrim rješenjem i tvrdi da će Sloveniji arbitraža potvrditi njeno stajalište da ima teritorijalni izlaz na otvoreno more, oporba smatra suprotno i arbitražu ocjenjuje riskantnom, pa predlaže odustajanje od arbitraže i nove bilateralne pregovore s Hrvatskom.

Ukoliko bi se dogodilo da birači na referendumu ponište ratifikaciju jer je riječ o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu, parlament više ne bi mogao odlučivati o tom pitanju sljedećih godinu dana. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 09:45:53
http://metro-portal.hr/u-slovenskom-parlamentu-predan-zahtjev-za-odrzavanje-referenduma/38660/