Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2009. 21:11:27
Nema panike

U Sloveniji prvi slučaj komplikacija nakon cijepljenja protiv H1N1

77-godišnja Slovenka je nakon cijepljenja dobila srčanu aritmiju, a onda i zastoj srca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
U međuvremenu je reanimirana i smještena u bolnicu, potvrdile su popodne slovenske zdravstvene vlasti. Riječ je o osobi koja je imala jednu od kroničnih bolesti zbog koje se preporučuje cijepljenje protiv nove gripe.

Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčič izjavio je popodne na konferenciji za novinare da je riječ o prvom takvom slučaju, ističući da su reakcije na cijepljenje, osim uobičajene reakcije na mjestu uboda igle, vrlo rijetke, a nije ni dokazano da su aritmija i zastoj srca posljedica cijepljenja, nego se ta mogućnost tek proučava.

U nekoliko tjedana otkako je počela kampanja cijepljenja u Sloveniji je cijepljeno skoro 30.000 osoba. Cijepljenje se obavlja u područnim zavodima javnog zdravstva, cjepivom tvrtke Glkaxo Smith Kline. Ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da je cjepiva za sada dovoljno, a naručeno je i dodatnih 5.000 doza, ali od kompanije Baxter.

Kod dvije osobe koje su do sada umrle uslijed respiratornih bolesti otkriven je virus svinjske gripe. Još nekoliko osoba je na respiratorima i u teškom stanju.

Slovenske zdravstvene vlasti provode kampanju što masovnijeg cijepljenja te ističu da se na taj način ne samo štite osobe od svinjske gripe zbog razvijanja imuniteta u roku 7 do 10 dana nakon cijepljenja, nego i usporava širenje virusa jer cijepljeni više ne mogu biti nosioci infekcije.

Problema s nastavom ima više škola u kojima je veći broj oboljelih, a zbog nove gripe otkazano je i nekoliko utakmica prve nogometne lige. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 21:11:27
http://metro-portal.hr/u-sloveniji-prvi-slucaj-komplikacija-nakon-cijepljenja-protiv-h1n1/27327/