Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2022. 10:01:00
FESTIVALI

U Sarajevu se prikazuje deset filmova i serija uz Hrvatske

Deset hrvatskih projekata i filmaša sudjeluje u sklopu više različitih programa CineLink Industryja – industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, koji počinje u petak 12.kolovoza

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival (Arhiva)

Industrijski program CineLink Industry Days odvija se u sklopu Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine održava od 12. do 19. kolovoza. Na festivalu se u natjecateljskim programima prikazuje 10 filmova iz Hrvatske. 

Program CineLink Co-Production Market predstavlja 12 dugometražnih igranih projekata u fazi razvoja, od kojih su dva hrvatska. Prvi je dugometražni igrani film Sitni lopovi redatelja Mate Ugrina, a drugi je manjinska koprodukcija Mama redatelja Nikole Ležaića.

Dugometražni igrani film Sirin crnogorskog redatelja Senada Šahmanovića nastao je u koprodukciji Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Bavi se temama identiteta, integracije i pripadanja zajednici, kroz priču žene koja je kroz dvadeset godina provedenih u inozemstvu marljivo radila na tome da izgradi novu sebe, lišenu starog identiteta.

Film u koprodukciji pet zemalja natječe se u programu Work in Progress, namijenjenom najnovijim dugometražnim igranim ili dokumentarnim filmovima u fazi produkcije ili postprodukcije koji dolaze iz jugoistočne Europe, s Bliskog istoka, iz sjeverne Afrike te zemalja bivšeg SSSR-a.

U Sarajevu i hrvatski dokumentarci

U sklopu programa Docu Rough Cut Boutique, namijenjenog dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja jugoistočne Europe, predstavlja se i hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma Snajka traži sreću autorice Tee Vidović Dalipi.

Dokumentarni filmovi također će se naći u programu Docu Talents from the East, u kojemu se predstavlja devet kreativnih projekata dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi postprodukcije iz srednje i istočne Europe, od kojih su dva iz Hrvatske.

Projekt Što da se radi? režirao je Goran Dević, dok je dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija režirao Vlado Petrij iz Rumunjske u suradnji s hrvatskim koproducentom Oliverom Sertićem.

Osim igranih i dokumentarnih filmova, publika u Sarajevu moći će pogledati i nekoliko igranih serija iz jugoistočne Europe, od kojih su dvije iz Hrvatske, u sklopu foruma CineLink Drama.

Prva je Rumpus u režiji Dubravke Turić i Danijela Žeželja, a bazirana je na istrazi ubojstva tinejdžera i detektivki koja otkriva mračnu tajnu malog industrijskog grada te tone u močvaru zlog duha Rumpusa.

Druga serija zove se Hela After All, u režiji Saše Podgoreleca, čija se radnja vrti oko policijske istrage intrigantne smrti moćnog svećenika koja uništava život mlade djevojke.

09.08.2022. 10:01:00
http://metro-portal.hr/u-sarajevu-se-prikazuje-deset-filmova-i-serija-uz-hrvatske/138827/