Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 08:07:21
NADMOĆ

U Šangaju se u subotu otvara spektakularna Svjetska izložba EXPO

Tema EXPO-a 2010. je "Bolji grad, bolji život", a Hrvatskoj je nastup na izložbi vrlo važan jer se obilježava i 30 godina prijateljstva Zagreba i Šangaja

(Getty Images)

Svjetska izložba, koja se u subotu svečano otvara u Šangaju, kineskoj financijskoj metropoli, bit će rekordna s gotovo 190 država sudionica, a među njima je i Hrvatska, no u središtu pozornosti bit će zacijelo zemlja domaćin, sve nadmoćnija na međunarodnoj sceni.

Organizacija EXPO 2010., najveća je u povijesti, iako se svjetska izložba može činiti zastarjelom manifestacijom u doba interneta, piše agencija AFP i citira predsjednika Međunarodnog ureda izložbi Vincentea Gonzalesa Loscertalesa da je Kina domaćin "u trenutku u kojem ostvaruje vrlo snažan i eksplozivan rast", a "to je i trenutak u kojem svijet želi doći u Kinu".

Sigurnost sudionika i posjetitelja bit će još veći izazov za kineske vlasti nego što su to bile Olimpijske igre u Pekingu, jer EXPO traje šest mjeseci, a ne tek dva tjedna kao OI.

Javnosti nije podastrt nikakav podatak o broju raspoređenih policajca, no gusta sigurnosna mreža obavila je cijeli 20-milijunski Šangaj, financijsku metropolu Kine, impresivnu po zgradama, dostignućima, ambicijama.

Gradnja divovske poslovne četvrti Pudong počela je 1990., gotovo ni iz čega na obali rijeke Huangpu, a od tada je BDP-a Pudonga narastao 65 puta. U njemu je danas Burza, 17.000 poduzeća sa stranim kapitalom te 600 kineskih i stranih financijskih institucija.

Kineska središnja vlada teži Šangaj učiniti međunarodnim financijskim središtem do 2020., te središtem pomorskog transporta, no u izvedivost takva plana dvoje analitičari jer kineska je ekonomija strogo kontrolirana, a juan, nacionalna valuta, nekonvertibilna.

Tema EXPO-a 2010. je "Bolji grad, bolji život", a kineski paviljon, izvrnuta crvena piramida od ostalih se paviljona ističe naglašenim dimenzijama. U njezinoj unutrašnjosti projicira se na 360 stupnjeva propagandni film "Skladna Kina", prema geslu predsjednika Hua Jiantaoa.

U najavnim tekstovima agencija AFP zaseban osvrt posvećuje državama-parijama koje Zapad običava nazivati odmetničkim.

Autor izložbe imao je dobar smisao za humor jer je paviljone Irana i Sjeverne Koreje smjestio jedan do drugoga i tako stvorio "Trg osovine zla", piše bloger Adam Minter.

Sjeverna Koreja, koja prvi put sudjeluje na svjetskoj izložbi, u svojem će paviljonu nizati idilične televizijske snimke države u kojoj vlada komunistički režim uz natpise na engleskom "Narodni raj".

Iran će predstaviti zbirku 152 perzijskih slika, fotografije islamske revolucije i zbirku plakata, objavio je list Tehran Times, a tema će biti civilizacija iranskih gradova.

Mianmar, izolirana azijska zemlja kojom vlada vojna hunta, iskoristit će izložbu da svijetu predstavi "svoje nošnje, bogate izvore i blistavu kulturu", najavljeno je na internetskoj stranici.

Najveća afrička zemlja Sudan, razorena aktualnim građanskim ratom u svojoj pokrajini Darfur te prošlim ratovima, odabrala je temu "Grad i mir" o sporazumu iz Naivashe, gdje je 2005. potpisan sporazum o okončanju građanskoga rata između sjevera i juga koji je odnio 1,5 milijuna života.

Ovogodišnje sudjelovanje Hrvatskoj, koja od 1998. sudjeluje na svjetskim i međunarodnim izložbama osobito je važno jer se 2010. obilježava 30 godina prijateljstva gradova Zagreba i Šangaja. Hrvatska će se u Šangaju predstaviti projektom arhitekta Branka Silađina uz geslo "Life is Between" (Život je između).

Bit će to peti uzastopni hrvatski nastup na svjetskim, odnosno međunarodnim izložbama. Godine 1998. sudjelovala je u Lisabonu, u Hannoveru 2000., u Aichiju 2005., te Zaragozi 2008.

Expo 2010. u brojkama

Za Šangaj, koji vrata posjetiteljima otvara u subotu 1. svibnja, a zatvara 31. listopada, prijavilo se 192 sudionica, dosad najveći broj zemalja otkako se u 19. stoljeća organizirala prva svjetska izložba.

Međutim, broj je naknadno smanjen jer su u srijedu bez obrazloženja povlačenje objavili Butan, Kuvajt te Burkina Faso.

Svaka svjetska izložba održava se na neku od univerzalnih tema vezanih uz budućnost čovječanstva, a Šangaj je odabrao naziv "Bolji grad, bolji život".

Očekuje se da će izložbu posjetiti do 100 milijuna ljudi, od kojih 95 posto Kineza.

Za organizaciju izložbe potrošeno je 400 milijardi juana (43,5 milijardi eura), što uključuje i neizravna ulaganja, navode državni mediji. Ta svota premašuje iznos potrošen za Olimpijske igre u Pekingu 2008., no grad Šangaj tvrdi da je potrošeno samo 28,6 milijardi dolara.

Ulaznica za izložbu stajat će 160 juana (17,4 eura).

Izložbeni prostor obuhvaća 5,3 četvorna kilometra, što je dvaput više od površine kneževine Monako.

Otvorenju izložbe, koja će biti praćena i vatrometom, prisustvovat će brojni šefovi država, među njima južnokorejski Lee Myung-bak, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Svjetske izložbe organiziraju se svakih pet godina, a posljednja je bila održana u Japanu, u gradu Aichi.

U intervalu dviju svjetskih izložaba održavaju se "međunarodne izložbe", manifestacije manjeg opsega. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 08:07:21
http://metro-portal.hr/u-sangaju-se-u-subotu-otvara-spektakularna-svjetska-izlozba-expo/38913/