Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2013. 18:42:54
OPAKO!

U Rusiji pivo proglašeno alkoholom

Jedno od omiljenih alkoholnih pića obično se šverca među prehrambenim artiklima, no ne više u Rusiji

Ruska vlada komplicira život svojim alkoholičarima
Ruska vlada komplicira život svojim alkoholičarima (Shutterstock)

Rusi su ljubitelji votke, prave ili one iz raznih samogona koji redovno eksplodiraju po kuhinjama, kupaonicama i balkonima stanova u gradovima i dvorištima sela, prepunjeni bilo čime što bi moglo iz sebe istisnuti barem malo alkohola.

No, vole Rusi i pivo, a kako je već neko vrijeme na snazi zabrana prodaje alkoholnih pića u raznim dobima dana, pivo je postalo još omiljenije. 

Od Nove godine ograničena je i prodaja piva kako bi se suzbio rastući alkoholizam u Rusiji, pa tako više nije prehrambeni artikl nego alkohol i ne smije se točiti i prodavati od 23 sata navečer do 8 ujutro, a može se kupiti samo u ugostiteljskim objektima i trgovinama većim od 50 kvadrata. Uz to, porez na pivo već je porastao u 2012. za 20 posto, a isto se sprema i sljedeće godine, dok će ove porasti 25 posto.

Kako je postao omiljena uvertira u razbijanje votkom kupovinom na trafikama, Rusi će se opet morati okrenuti smrtonosnim kućnim varijantama ili smanjiti unos alkohola, koji je kriv za četvrtinu svih smrti muškaraca i 6 posto žena u Rusiji.

01.01.2013. 18:42:54
http://metro-portal.hr/u-rusiji-pivo-proglaseno-alkoholom/75751/