Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2008. 09:55:54

U Rijeci otvoreno art-kino "Croatia"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić, CROPIX)

Art-kino "Croatia", namijenjeno prikazivanju filmova veće umjetničke vrijednosti i kinotečnog programa, svečano je otvoreno večeras u dvorani bivšeg istoimenog kina u Rijeci.

Programska koncepcija zasnivat će se na prikazivanju klasičnih djela filmske baštine, neprofesijskog i profesijskog filma riječkih autora, filmova za djecu, suvremenih vrijednih filmova, dobitnika uglednih nagrada, dokumentarnih filmova i retrospektiva.

Projekt je pokrenuo Grad Rijeka, koji je zakupio prostor od Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Mandića na deset godina.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je na otvorenju da je Grad Rijeka ovim vrlo jasno pokazao opredjeljenje i želju za očuvanjem pravog kina u središtu grada.

Predviđeno je da se u sklopu Art-kina Croatia otvori filmska čitaonica koja bi sadržavala knjige iz filmske teorije i povijesti, monografije, časopise te DVD izdanja.

U klubu će se organizirati razgovori koji će tematizirati filmsku umjetnost, filmske radionice za djecu i mlade te drugi sadržaji i programi koji imaju za cilj poboljšati filmski život grada i probuditi interes za film. Klub je, istaknuto je, zamišljen kao svojevrsni dnevni boravak namijenjen filmofilima.

Predsjednik riječkog Kulturnog vijeća za film i kinematografiju Mato Kukuljica rekao je da je ovim kinom dobivena velika bitka za film i kinematografiju. Ovo mjesto, istaknuo je, bit će izvorište upoznavanja vlastite i svjetske filmske baštine. (hina/metro-portal)

19.12.2008. 09:55:54
http://metro-portal.hr/u-rijeci-otvoreno-art-kino-croatia/13742/