Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 00:47:45
DO 11. SVIBNJA

U Rijeci otvoren 17. međunarodni festival malih scena

Na programu Festivala je ukupno 10 predstava, a prva izvedena u programu bila je "Derviš i smrt" po romanu Meše Selimovića

(Tea Cimaš/Cropix)

Sedamnaesti međunarodni festival malih scena u Rijeci otvoren je večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku nakon čega je izvedena prva predstava u programu, "Derviš i smrt" po romanu Meše Selimovića, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda i režiji Egona Savina.

Festival je otvorio zamjenik riječkog gradonačelnika Željko Jovanović a među uzvanicima je bio i predsjednik Ivo Josipović.

Na programu Festivala je ukupno 10 predstava, od kojih tri iz Hrvatske, tri iz Srbije, dvije iz Slovenije te po jedna iz Gruzije i BiH. Tako će biti odigrane još i "Zagrebački pentagram" u režiji Paola Magellija te "Oprostite mogu li vam ispričati?" u režiji Anice Tomić, obje u izvedbi ZeKaEm-a iz Zagreba. Anica Tomić je redateljica i predstave riječkoga HKD Teatra "Menažerija" po motivima T. Williamsa kojom se nastavlja festivalski program.

Slijede predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda "Sanjari" po tekstu R. Musila a režirao ju je Miloš Lolić, "Bliže" P. Marbera u režiji Dine Mustafića i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora te Shakespearov "Macbeth" gruzijskog kazališta "V. Abashidze Drama and Music State Theatre" iz Tbilisija u režiji Davida Doiashvillija.

Program Festivala malih scena upotpunjuje "Žaba" po tekstu D. Mihanovića koju će u režiji Elmira Jukića izvesti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, "Zečja jama" D. L. Abairea Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Filipa Grinvalda te predstava "Proklet bio izdajica svoje domovine" Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, autorsko djelo Olivera Frljića.

Festival završava 11. svibnja, kad će biti dodijeljene nagrade najboljoj predstavi u cjelini te za pojedinačna umjetnička ostvarenja po ocjenama stručnog žirija u sastavu Daša Drndić, Zoja Odak, Voja Brajović, Tadej Toš i Elvio Baccarini.

Izbornik festivala je Jasen Boko a organizatori su HKD Teatar - Međunarodni festival malih scena Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 00:47:45
http://metro-portal.hr/u-rijeci-otvoren-17-medjunarodni-festival-malih-scena/39223/