Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2018. 15:29:00
SAJMOVI

U Puli svečano otvoren 11. Festival dječje knjige Monte Librić

Stvarna i papirnata Baka Librić prelazeći iz animacije u stvarnost započela Festival dječje knjige

Još jedan Monte Librić
Još jedan Monte Librić (Sanjam knjige)

Svečanost otvorenja 11. Monte Librića održana je danas u pulskoj Zajednici Talijana - Circolu. Ceremoniju otvorenja vodila je Gordana Trajković utjelovljujući popularni lik Festivala - Baku Librić te voditelji Librić programa Iris Mošnja i Davor Schunk.

U duhu ovogodišnje teme Animiraj me! / Animami!, Festival je u svoje jedanaesto izdanje zakoračio uz multimedijalne sadržaje zaokružujući tako putovanje papirnate Bake Librić koje se tijekom proteklih mjesec dana moglo pratiti na društvenim mrežama i web stranici Monte Librića. Prikazane su fotografije pristigle sa svih strana svijeta, ponajviše iz Istre, te kratke video snimke - stop animacije umjetnika Marka Zubaka, ujedno i autora papirnate igračke. Baka Librić obratila se tako publici kroz više formata, krećući se iz stvarnog u virtualno i virtualnog u stvarno te duhovitim dosjetkama pozivala uzvanike na pozdravni govor.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Mihaela Majcen Marinić.

  • Pula opet postaje prijestolnica knjige. Danas je Svjetski dan knjige jučer je bio Dan hrvatske knjige pa si moramo sve čestitati. Veseli me što razgovaramo o animaciji jer knjiga nije samo na papiru, možemo je prebaciti na film, razgovarati i družiti se s njom, rekla je Majcen Marinić.

Fabrizio Radin, predsjednik Zajednice Talijana Pula, istaknuo je da je suradnja Monte Librića započela prije sedam godina, a nove generacije približavaju se tiskanoj riječi.

  • Sve je manje ljudi koji čitaju knjige u tiskanom izdanju, zato želimo djeci približiti tiskanu riječ i slikovnicu na papiru i čini mi se da u tome uspijevamo, rekao je Radin.

Župan Istarske županije Valter Flego rekao je najmlađima da je „fora" čitati knjige i da zato treba posjećivati knjižnice, ići na Monte Librić i sajmove knjiga jer se tako dobivaju nova iskustva.

  • Mi najstariji vam moramo pomoći da budete sretna djeca, a sutra sretni odrasli ljudi, rekao je Valter Flego.

Slučajno se poklopilo, a opet tako lijepo nadovezalo, da se otvorenje 11. Monte Librić održava na Noć knjige, kada cijela Hrvatska obilježava Međunarodni dan knjige i autorskih prava (i Dan hrvatske knjige). Lijepo je zajedničkim snagama brinuti za budućnost knjige, mi to evo činimo 11. godinu za redom. Brinemo za one, možda, i najvažnije knjige - one za djecu i mlade i činimo to na već prepoznatljiv način, drugačiji od drugačijeg. - istaknula je Slavica Ćurković te zahvalila cijelom svom timu na suradnji: Emini Popović Sterpin, Doris Blašković, Iris Mošnja, Petri Lukež, Orneli Oršulić, Brezi Žižović, Marku Bolkoviću i Marku Zubaku, Matku Plovaniću, Tini Zenzerović i Tatjani Batalić.

Na kraju programa otvorenja, ovogodišnje izdanje Festivala dječje knjige svečano otvorenim proglasio je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Istaknuo je da Pula sad, zajedno s Monte Librićem ima osam brežuljaka.

  • Monte Librić ima mnogo dobrih anđela, a vi ste najbolji anđeli, rekao je gradonačelnik Miletić te pozvao djecu u pubici da zajedničkim uzvikom „Hura!" proglase Monte Librić otvorenim.

Dinamično i veselo otvorenje, koje je popratilo mnoštvo djece iz pulskih vrtića i osnovnih škola te brojna odrasla publika, bilo je tek uvertira u predstojećih sedam festivalskih dana. Brojne promocije knjiga, radionice, kazališne predstave i projekcije filmova održavat će se do nedjelje, 29. travnja, u jutarnjim i poslijepodnevnim intermedijalnim programima. A prvi program - Piknik s autorima, krenuo je netom nakon otvorenja. Prvi gosti bili su Ivana Guljašević, ujedno autorica ovogodišnje ilustracije za Monte Librić te Bruno Kuman, koji su ispred izdavačke kuća Igubuka predstavili slikovnicu Bo-tuov bubanj.

Festival će svakodnevno biti otvoren od osam sati ujutro do 20 sati. Više od 60 nakladnika predstavit će svoja najnovija izdanja za djecu, a osim knjiga na hrvatskom jeziku bit će dostupna literatura i na talijanskom, ali i engleskom jeziku. Popusti će se kretati do 70 posto, uz dodatnih 10 posto popusta za sve koji u Circolo donesu svoju papirnatu Baku Librić - igračkicu kojoj se nacrt može preuzeti na internet stranici Monte Librića: montelibric.sanjamknjige.hr.

Organizator manifestacije je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizator Castropola d.o.o. i Comunità degli Italiani Pola / Zajednica Talijana Pula. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula / Città di Pola i Istarska županija / Regione Istriana.

23.04.2018. 15:29:00
http://metro-portal.hr/u-puli-svecano-otvoren-11-festival-djecje-knjige-monte-libric/111698/