Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2008. 21:48:27

U pripremi sabrana djela Ranka Marinkovića

U pripremi su sabrana djela hrvatskog književnika Ranka Marinkovića koje će u osam svezaka objaviti zagrebačka Školska knjiga do početka studenoga, kad se održava Interliber.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi/CROPIX )

Po riječima urednice izdanja Miroslave Vučić, na objavljivanje sabranih djela Ranka Marinkovića odlučili su se, među ostalim, zato što se u knjižarama i antikavarijatima već duže ne mogu nabaviti djela jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika koji pripada samom vrhu hrvatske književnosti druge polovice prošloga stoljeća.

U sklopu sabranih djela bit će objavljeni romani "Kiklop", "Zajednička kupka" i "Never more", zatim knjiga "Gloria i druge drame", "Ruke i druge novele", "Pod balkonom", knjiga kritika i eseja posvećena dramskoj književnosti, kazalištu i filmu "Geste i grimase" i knjiga eseja "Nevesele oči klauna".

Pogovore pojedinim svescima napisat će poznati povjesničari književnosti i teatrolozi Krešimir Nemec, Boris Senker, Dubravko Jelčić, Pavao Pavličić i Nikola Batušić.

U sklopu knjige kritika "Geste i grimase" objavit će se četiri neobjavljena Marinkovićeva teksta "Teatarske marginalije uz Puškina" (1937.), "Žene Bože Lovrića" (1938.), "Naš Moliere - Držić - Fotez i Dundo Maroje" (1938.) i "Baron Tamburlanović" (1940.).

Sabrana djela Ranka Marinkovića objavljena su prije dvadeset godina u sedam svezaka u izdanju zagrebačkog "Globusa" i sarajevske "Svjetlosti".

Opus Ranka Marinkovića (1913.-2001.) kritika smatra reprezentativnim uzorkom hrvatskoga modernizma koji je poticajno djelovao i na naraštaj postmodernista. (HINA)

15.07.2008. 21:48:27
http://metro-portal.hr/u-pripremi-sabrana-djela-ranka-marinkovica/9877/