Metro-portal.hr

objavljeno 11.02.2013. 12:56:53
NEVJEROJATNO!

U povijesti je abdicirao tek jedan papa do sada - Celestin V.

Posljednji papa koji je abdicirao učinio je to prije više od 700 godina!

Papa Celestin V.
Papa Celestin V. (Arhiva)

Celestin V je jedini papa koji je adbdicirao u povijesti, a učinio je to prije više od 700 godina, preciznije, 1294. godine. prije današnje senzacionalne vijesti o ostavci Benedikta XVI. Sedamnaest godina nakon smrti, taj je papa proglašen svecem.

Prilično je zanimljiv način na koji je Celestin V. uopće postao papa. Naime, nakon smrti posljednjeg pape prije njega, kardinali ni nakon više od dvije godine nisu mogli odlučiti koga će izabrati za novog poglavara Katoličke crkve.

U to vrijeme još nije postojao ustaljeni običaj održavanja konklave po kojoj bi kardinali bili zaključani sve dok ne izaberu novog papu. Pietro da Morrone bio je poznati pustinjak na glasu po svojoj svetosti, živeći asketskim životom na području Abruzza. On je upozorio kardinale da će ih stići Božja kazna ako ubrzo ne izaberu papu. Kad su kardinali to čuli odlučili su izabrati upravo tog pustinjaka. On je vrlo nerado primio vijest o svom izboru jer je želio nastaviti živjeti asketskim životom.

Bila su potrebna dvojica kraljeva i nadbiskup Lyona da ga nagovore da ipak prihvati papinstvo. Uzeo je ime Celestin V. (red koji je prije osnovao kao pustinjak dobio je po njemu ime celestinci).

Jedna od odredbi koje je donio bila je obveza zatvaranja kardinala u konklavu, kako bi se izbjeglo odugovlačenje s izborom u budućnosti. Papinstvo mu nije odgovaralo pa je donio odredbu po kojoj papa može abdicirati, a to je zatim sam i učinio, nakon svega 5 mjeseci i 9 dana vladanja, želeći se vratiti pustinjačkom životu. 

Naslijedio ga je, prema novom načinu izbora, papa Bonifacije VIII koji je zaslužio titulu jednog od najgorih papa svih vremena. Osim što je svog prethodnika svetog Celestina zatvorio i izgladnjivao dok ovaj nije umro, 1297. godine je naredio masakr u talijanskom gradiću Palestrini gdje je poklano šest tisuća ljudi. Između pokolja nalazio je vremena za snošaje sa ženama, a najviše je volio 'menage a trois' s mamama i kćerima.

U tadašnjem Rimu su ga znali kao prljavog starog pedofila, a navodno je izjavio kako je seks s mladim dječica poput rukovanja. No, najpoznatiji je po tome što ga je Dante u slavnoj 'Božanstvenoj komediji' stavio u osmi krug pakla.

Hoće li papu Benedikta XVI. naslijediti Nostradamusov "Crni papa", vidjet ćemo.

11.02.2013. 12:56:53
http://metro-portal.hr/u-povijesti-je-abdicirao-tek-jedan-papa-do-sada/76449/